"Bindend klimaatakkoord om opwarming aarde ruim onder 2 graden te houden"

Print

Afgelopen nacht is een ontwerpakkoord bereikt op de Klimaattop in Parijs. Voorzitter Laurent Fabius heeft zonet de 'historische klimaattekst' voorgesteld aan de 196 deelnemende landen. Fabius sprak over een bindend klimaatakkoord dat de opwarming van de aarde onder de 2 graden wil houden. Er wordt gestreefd naar 1.5 graden Celsius. Een definitief klimaatakkoord is er echter pas als alle landen het ontwerpakkoord later op de dag goedkeuren.

Een half uur later uur dan gepland kwamen de voorzitter van de klimaattop Laurent Fabius, de Franse president François Hollande en VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon de 'ambitieuze' klimaattekst de plenaire zaal binnen om de klimaattekst voor te stellen.

"Ik wil iedereen bedanken voor het werk de laatste nachten, dagen, maanden, jaren. Er was een constructieve sfeer die ons de laatste dagen vooruit heeft geholpen", opende een erg geëmotioneerde Laurent Fabius zijn toespraak.

Fabius gaf vervolgens uitleg over het nieuwe klilmaatvoorstel. De voorzitter sprak over een evenwichtig en ambitieus 'voorstel tot akkoord'. Fabius gaf aan dat er in de tekst sprake is van een bindend klimaatakkoord dat de opwarming van de aarde beperkt tot 2 graden Celcius. De wereld moet echter streven naar een opwarming van maximum 1,5 graden Celsius.

"Eerste universele klimaatakkoord van de mensheid"

Ook Hollande en Ban Ki-moon bedankten de deelnemers aan de klimaattop. "Deze tekst zal, als u die goedkeurt, het eerste universele klimaatakkoord ooit zijn", zei de Franse president. "U hebt een keuze: een keuze voor uw land, uw continent, maar vooral voor de wereld. Deze dag kan een belangrijke stap zijn voor de mensheid."

Hollande is realistisch en beseft dat sommige landen water bij de wijn moeten of moesten doen. "Maar we zullen niet worden afgerekend op een amendement in een zin, maar wel op een tekst. 12 december kan in de toekomst een boodschap van hoop en leven betekenen, net een maand na de moordende gebeurtenissen in Parijs."

Technische vertraging

Aanvankelijk was het de bedoeling om het ontwerp al om 9 uur voor te leggen, maar volgens een bron bij de onderhandelingen werd dat verschoven naar 11.30 uur omwille van ‘technische vertraging met onder meer de vertaling’. De tekst moet namelijk in zes talen van de VN worden opgemaakt.

Als er een consensus wordt gevonden, zal er enkele uren later een nieuwe plenaire zitting worden georganiseerd voor de formele goedkeuring van de tekst.

De delegaties zitten al sinds 30 november bijeen in Parijs met de bedoeling om een universeel akkoord te vinden om de opwarming van de aarde onder de 2 graden Celsius te houden.