Premier Michel: “Ons normale leven zal er nog lang anders uitzien”

Print
Premier Michel: “Ons normale leven zal er nog lang anders uitzien”

Foto: Photo News

“We moeten de waarheid zeggen, dit gaat nog lang duren. De vorige eeuw werden we geconfronteerd met twee dramatische wereldoorlogen, daarna volgde de Koude Oorlog. Nu is een nieuw hoofdstuk voor Europa aangebroken: dat van een anonieme vijand die bereid is om zichzelf op te blazen.” Dat zegt premier Charles Michel zaterdag in een interview met Het Nieuwsblad, waarbij hij voor het eerst terugblikt op de hectische periode na de aanslagen in Parijs en de verhoogde terreurdreiging.

De premier noemt het moment dat hij vrijdagavond 20 november door OCAD op de hoogte werd gebracht over de verhoogde terreurdreiging “het moeilijkste uit zijn carrière”. “Ongezien, besefte ik. Ik heb dat nog nagevraagd bij mensen van de veiligheidsdienst. Nog nooit, echt nooit, werd een eerste minister in België geconfronteerd met zo’n informatie”, luidt het.

Michel steekt niet weg dat we ons zullen moeten aanpassen aan een permanente terreurdreiging in Europa. “We moeten zo snel mogelijk terugkeren naar een normaal leven. Maar het is mijn persoonlijke overtuiging dat een ‘normaal’ leven er in de toekomst anders zal uitzien. We zullen moeten leren leven met een beetje meer controle van de bagage en van de identiteiten, en nog andere veiligheidsmaatregelen.”