Koninklijke Nederlandse Voetbalbond onderzoekt Belgisch-Nederlands bid WK 2018

Print
Koninklijke Nederlandse Voetbalbond onderzoekt Belgisch-Nederlands bid WK 2018

Foto: Photo News

De Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) is een onderzoek gestart naar het bid om het WK van 2018 naar Nederland en België te halen. Aanleiding is een artikel in de Volkskrant van zaterdag, waarin staat dat het biedingsteam in 2009 een bedrag van 10.000 euro zou hebben betaald aan een Afrikaanse stemmenronselaar. Hiermee zouden de regels van de Wereldvoetbalbond (FIFA) zijn overtreden.

Amadou Diallo was volgens de krant de rechterhand van Mohamed Bin Hamman, het voormalig bestuurslid van de FIFA die in 2012 levenslang werd geschorst voor omkoping. De Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) geeft aan de krant toe dat 10.000 euro is betaald aan Diallo, maar niet om stemmen te kopen. "Hij werd betaald als vergoeding voor reiskosten en gepresenteerd lobbywerk."

Harry Been, bestuurslid van de stichting die destijds het WK van 2018 probeerde binnen te halen, zegt dat hij nooit iets onreglementair voorbij heeft zien komen. "De hele sfeer van de kandidatuur van België en Nederland destijds was er een waarin we het op onze eigen manier hebben willen doen. Dus netjes en binnen de perken", zegt hij op de website van de KNVB.

Been neemt het verhaal desondanks serieus. "In Zeist worden de dossiers uit die tijd van het stof ontdaan en zo snel als mogelijk bestudeerd en beoordeeld. Met het resultaat daarvan zullen we ons melden aan de buitenwacht."

De KNVB wijst er in een verklaring op zijn website op dat het Belgisch-Nederlandse bid "volledig schoon" uit het onderzoeksrapport is gekomen dat de Ethische Commissie van de FIFA heeft uitgevoerd naar mogelijke corruptie bij de toewijzingen van het WK 2018 en WK 2022. De eindronde van 2018 werd in 2010 toegewezen aan Rusland, die van 2022 aan Qatar.