Food

Meer dan helft Belgische topchefs maakt verlies

Print
Meer dan helft Belgische topchefs maakt verlies

Foto: Jimmy Kets

Ruim de helft van de Belgische gastronomische top twintig heeft een zwakke tot slechte financiële gezondheid. Dat blijkt uit een doorlichting van De Tijd. Van de twintig topzaken die de krant onderzocht, maakte de helft in de voorbije drie jaar verlies.

Zes van de onderzochte restaurants zitten zelfs in de financiële gevarenzone. Daar zijn tweesterrenzaken zoals Pastorale, La Durée en L’Air du Temps bij. Minstens zes andere zaken hadden een zwakke financiële buffer. Slechts vier zaken verkeerden in topconditie: De Karmeliet, Slagmolen, Bartholomeus en Le Châlet de la Foret.

Veel sterrenzaken worden geconfronteerd met uit de hand gelopen personeelskosten. Die maken het volgens sectorkenners moeilijk om een gemiddelde zaak rendabel te houden. Ook de hoge dichtheid aan Michelin-sterren in ons land zorgt dat de prijsconcurrentie tussen de sterrenzaken groot is.

De sector houdt dan ook ‘zijn hart vast’ als op 1 januari de witte kassa wordt ingevoerd. ‘Ik vraag me af of we sommige topzaken niet nog dieper in de problemen zullen duwen, zegt Danny Van Assche van sectororganisatie Horeca Vlaanderen in De Tijd. De compensatiemaatregelen die de overheid voorstelt, zoals een regeling voor overuren en flexi-jobs, zijn volgens hem niet voldoende.

Niet te missen