”Platini zal voor meerdere jaren worden geschorst”

Print
”Platini zal voor meerdere jaren worden geschorst”

Foto: AFP

Michel Platini kijkt aan tegen een schorsing van minstens enkele jaren. Dat vertelde de woordvoerder van de ethische commissie van de FIFA vrijdag aan het Franse sportblad L’Equipe.

“Platini zal zeker voor verschillende jaren worden geschorst”, tekende L’Equipe op uit de mond van Andreas Bantel, kort nadat het internationaal sporttribunaal TAS in Lausanne de voorlopige schorsing van de 60-jarige Platini had bevestigd. Over aftredend FIFA-voorzitter Joseph Blatter (79) zei Bantel dat “een schorsing van meerdere jaren of een levenslange schorsing weinig verschil maakt”.

Platini werd op 8 oktober, net als Blatter, 90 dagen geschorst door de ethische commissie. Blatter zou in 2011 een verdachte betaling van 2 miljoen Zwitserse frank (1,8 miljoen euro) hebben overgemaakt aan Platini voor werk dat die laatste tussen 1999 en 2002 leverde.

De schorsing loopt op 5 januari af. Platini hoopt op 26 februari tot nieuwe FIFA-voorzitter te worden gekozen, maar zijn kandidatuur hangt door deze affaire aan een zijden draadje. Op 18 december wordt de voormalige Gouden Bal een laatste keer gehoord door de ethische commissie. Enkele dagen later volgt het definitieve oordeel. Maar, zo laat alvast de woordvoerder van de FIFA-commissie uitschijnen, zijn lot lijkt al bezegeld.

“In het dossier is het vraagstuk over corruptie goed onderbouwd. En zelfs als we ervan uitgaan dat de kamer het argument met betrekking tot corruptie niet zou aanvaarden, dan nog zijn er verschillende andere inbreuken tegen de strafwet, zoals een belangenconflict of het vervalsen van rekeningen. Dit alles zal uiteraard volstaan om Blatter en Platini voor meerdere jaren te schorsen.” Platini reageerde via zijn advocaat inmiddels al kwaad op de uitlatingen van de woordvoerder. Hij noemt de man vooringenomen en zegt te vrezen dat de hoorzitting op 18 december slechts een schijnvertoning zal zijn.