"Concerttickets kopen is een loterij"

Print
"Concerttickets kopen is een loterij"

Meerdere laptops inzetten, heeft geen enkele zin. Foto: Dirk Kerstens

We vroegen aan Stefan Esselens van Tele Ticket Service een aantal tips om volgende keer wel aan concerttickets te geraken van grote artiesten. Die ticketverkoop blijft een loterij, maar het kan toch geen kwaad om met onderstaand advies rekening te houden.

*Klopt het dat mobiel bestellen beter is dan sneller aan een ticket raakt?

“Nee ons ticketplatform maakt geen onderscheid op basis van het toestel waarmee je binnenkomt. Hetzelfde geldt voor de keuze via telefoon of internet. Onze telefonistes moeten hun bestelling op exact dezelfde manier invoeren in het systeem als de mensen thuis.”

*Maak ik meer kans als ik vlakbij de server zit of de telefooncentrale omdat ik dan sneller binnen geraak?

“Nee, dat is klinkklare onzin. Op die manier werkt het internet niet. Bij ons systeem kan iedereen een bestelformulier invullen en zodra hij op oké drukt, vertrekt het naar onze server op basis van het principe first comes, first served. Ik ken natuurlijk ook de kritiek die na zo’n snelle uitverkoop getweet wordt; dat we niet genoeg servers hebben. Maar meer servers zou het probleem niet oplossen. Dan zou het concert alleen maar sneller uitverkocht raken.”

*Ik duw de hele tijd op F5 om mijn pagina te refreshen. Slim idee?

“Nee, je maakt niet meer kans op een ticket. Je pagina moet dan opnieuw laden en naar de server gestuurd worden. Je verliest kostbare tijd. Bovendien zorg je voor overbelasting van de server. Dat wordt nog erger als je tegelijk met drie of vier toestellen aanmeldt. Vergelijk het hier mee: je rijdt met vier man in één auto naar de zee of met vier auto’s apart naar de zee. Wat geeft de meeste kans op opstopping?”

*Heeft het zin om lang op voorhand in te loggen?

“Nee, of je inlogt één uur  of vijf minuten voor de verkoop maakt niets uit, maar het is wel belangrijk dat je een dag op voorhand even test of je paswoord nog geldig is. In de periode rond de ticketverkoop van Adele hebben we 22.000 aanvragen gehad voor een vergeten paswoord. Als dat tijdens de verkoop moet gebeuren, ben je vier kostbare minuten verloren en krijg je er een hoop stress bovenop.”

*Nog een gouden tip?

“Check de website van je favoriete artiest of er een presale is. Als je dat extra geld er voor over hebt, schrijf je in. Voor de rest blijft het een loterij. Ik zou in ieder geval nooit een ticket kopen in het alternatieve circuit. De verkoper kan jou nooit garanderen dat het een officieel ticket is. Je zal niet de eerste zijn die met een veel te duur ticket toch niet binnen mag. Een ticket is niet meer dan een pdf en dus gemakkelijk te kopiëren.”