© Shutterstock

Daarom ben je humeurig na een slechte nacht

Een nacht woelen in bed heeft vaak een negatieve invloed op ons ochtendhumeur en is niet bepaald aangenaam voor de mensen in onze buurt. Een nieuwe studie aan de universiteit van Tel Aviv, verschenen in het vakblad Journal of Neuroscience, toont aan waarom het zo moeilijk is om vrolijk te zijn na een slechte nacht.

vwh

Een team wetenschappers nodigde achttien personen uit voor een experiment. Ervoor mochten ze geen alcohol drinken of producten met cafeïne consumeren. Vervolgens werd de nachtrust van de individuen twee nachten gemonitord.

De tweede fase van het experiment voltrok zich in de week erna. Een deel van de proefpersonen had een normale nachtrust, de andere groep werd met opzet meerdere keren wakker gemaakt in het holst van de nacht. ’s Morgens om acht uur moesten beide groepen twee tests afleggen: bewegende stippen op een scherm volgen met lieve of roofdieren op de achtergrond en een reeks nummers herinneren terwijl dezelfde achtergrondbeelden verschenen. Tijdens beide tests werden de hersengolven van de deelnemers geanalyseerd.

De conclusie? Uitgeslapen deelnemers scoorden over het algemeen beter op de tests, maar werden net als de mensen met een slapeloze nacht achter de rug afgeleid door de foto’s op de achtergrond. Het verschil zat hem in het bekijken van de neutrale foto’s: de hersenscans bewijzen dat mensen die weinig of niet hadden geslapen, emotioneler reageerden op de neutrale beelden.

Hoofdonderzoeker professor Talma Hendler concludeert dat een slaaptekort ertoe leidt dat we het verschil niet meer zien tussen zaken die ons boos maken en zaken die de moeite niet zijn om boos om te worden. “Zonder slaap raakt de amygdala in de war, dat is een belangrijk limbisch knooppunt in onze hersenen dat emoties reguleert. Daardoor kunnen we gevoelens anders ervaren, wat kan leiden tot verstoorde cognitieve processen en een slechte reactie in angstige situaties”, klinkt het.

Niet te missen