VS starten nieuw waarschuwingssysteem tegen terreuraanvallen

Print

Na de aanslagen van Parijs en de mogelijke terroristisch geïnspireerde aanval in Californië voeren de Verenigde Staten een nieuw systeem ter waarschuwing tegen terreuraanvallen in. Dat zei minister van Binnenlandse Veiligheid Jeh Johnson maandag op een evenement van het magazine Defense One. Het openbaar leven moet ook snel kunnen geïnformeerd worden over mogelijke bedreigingen op ‘middelgrote schaal’. Meer bijzonderheden maakte hij niet bekend.

Het nieuwe systeem moet het National Terrorism Advisory System (NTAS) aanvullen, dat wegens zijn hoge drempel voor waarschuwingen voor terroristische bedreigingen sinds zijn invoering in 2011 nog nooit werd gebruikt.

Het gevaar heeft in de Verenigde Staten inmiddels een ‘nieuwe fase’ bereikt, omdat het naast grotere terreuraanslagen ook tot ‘terroristisch geïnspireerde’ aanvallen kan komen, zei Johnson. Enkele geheimen van de Amerikaanse terreurafweer moeten geventileerd worden en niet meer enkel via de media naar de burger toegespeeld worden.

In het Californische San Bernardino heeft een gewapend echtpaar vorige week 14 mensen doodgeschoten en 21 anderen verwond. Het was de zwaarste terroristische aanslag op Amerikaanse bodem sinds de aanvallen op de WTC-torens op 11 september 2001.

De FBI gaat wel uit van een terreurdaad, maar heeft voorlopig geen enkel direct verband met de Islamitische Staat (IS) of een andere terreurorganisatie vastgesteld. De terreurgroep Islamitische Staat heeft die daad niet opgeëist, maar de daders wel als aanhangers omschreven. Volgens de FBI waren beide daders ‘al enige tijd geradicaliseerd’. Dat meldt persagentschap AFP.