Internationale eindejaarsexpositie Global Art vzw te Julianus Tongeren

Print
Tongeren - Een 350-tal kunstliefhebbers bezochten vorig weekend de opening van de internationale eindejaarstentoonstelling van G.A. vzw , die muzikaal opgeluisterd werd door het Maastrichtse koor Inspiration. Zowel beelden, schilderijen, juwelen als potloodtekeningen zijn ieder weekend in december te zien.

Levensgrote vrouwentorso’s in epoxy, alsook in keramiek nemen je mee in de wereld van Brigitte Aendekerk. Kaders met porseleinen kegeltjes of dansende blaadjes, fragiel en toch een zekere stevigheid uitstralend. Brigitte gunt je hiernaast ook een blik in haar kamertjes waarin een vrouwenfiguur de centrale rol speelt.

In volle contrast met deze wit getinte werken zijn de kleurrijke schilderijen van Inge Lensing met vrolijke dikke dames en heren. Het goed in verf gezette dienstertje dat je vrolijk toelacht of de levensgenieters die het glas heffen op de vriendschap. Dit bourgondische leven vind je ook terug in het abstracte werk van Eric Maquoi, die elk schilderij vernoemt naar een wijnsoort, wat zijn werk een extra eigenheid geeft. Abstractie met een figuratieve toets vind je dan weer terug in de schilderijen vol kleur en beweging van Ans Sluijter-Wolters.

Het kunstenaarsduo Catharina en Willem van Ameijde brengt een samenspel tussen schilderijen en keramiek. Details uit de werken van Catharina, waarbij lelies, tulpen en gemengde bloemenboeketten de hoofdrol spelen, worden door Willem omgezet in kleurrijke vazen en organische vormen in keramiek. Filiberto Montesinos schildert als fijne kant bloemen, sommige met een vleugje transparantie, maar ook een thema als migratie geeft hij met verve weer in olieverf op doek, gemengd met zand. Floor Kurstjens toont haar uitgesneden grafiek op paneel, alsook mixed media op doek. Hierbij vind je de symboliek van oude culturen, astrologie en de natuur terug. Steden en gebouwen worden in mozaïek weergegeven door Monique Boutens. Een apart kleuren- en lijnenspel, waarbij mensen je aan kijken. Met discipline weet Monique haar materiaal te verwerken tot kunstwerken, waarbij aan de term mozaïek een nieuwe betekenis gegeven wordt.

Met haar eigentijdse potloodtekeningen, onder de noemer van Klocart, zorgt Pauline Luiten voor een aparte toets in deze tentoonstelling. Mannen met hoeden, emoties vastgelegd in bewust half uitgewerkte tekeningen op bewerkte foto’s, krantenknipsels, ijzersterke composities bewerkt met thinner. Hiernaast zijn er de zilveren juwelen, mooi versterkt met edelstenen van edelsmid Noortje van de Ven. Ten slotte zijn er de tuinbeelden in brons & steen van Hans Koenen, beelden in powertex-klei en kunsthars van Betsie Rumen, kokette dames in keramiek van Mia America, handtassen in leder van Hesterbijdehand, houtsculpturen - die beweging suggesteren - van Anton Suurland, schilderijen van Cris Vries met Jacques Brel en Herman van Veen geportretteerd , de elegantie van de vrouw weergeven in de schilderijen van Jos Nijssen, de kunst van het onthaasten van Roland Menten en de glasjuwelen van Sandra Ceuppens.

In permanentie zijn er schilderijen van Marijke Cloes en Theo Cloes en ook keramiek van Guido Christiaens. Meer informatie op www.globalart.be


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio