Lance Armstrong gaat bij psycholoog: “Begrijp nu pas hoe groot mijn verraad was”

Print
Lance Armstrong gaat bij psycholoog: “Begrijp nu pas hoe groot mijn verraad was”

Foto: IMAGEGLOBE

Lance Armstrong heeft in The Times nog eens een groot interview gegeven. En als de Texaan tegenwoordig nog eens zijn mond open doet, dan levert dat vaak een spraakmakend interview op. Ook deze keer.

Natuurlijk ging het over doping. Armstrong moest zijn zeven Tour-overwinningen afgeven en werd levenslang geschorst wegens dopinggebruik. Iets wat de Amerikaan bleef ontkennen, tot hij in een interview bij Oprah Winfrey alsnog bekende. In The Times benadrukt hij echter dat hij nooit anderen heeft aangezet tot doping.

“Als er morgen een EPO equivalent was, zou iedereen het gebruiken”

“Ik heb mijn teamgenoten nooit gezegd dat ze zich moesten doperen, dat is 100 % onwaar,” zegt Armstrong. “De sport kende toen een andere cultuur, er was toen een substantie, EPO, die erg efficiënt was. Als er morgen een equivalent van EPO zou zijn dat niet opspoorbaar zou zijn, dan zou iedereen in het wielrennen het gebruiken. Het maakt me nog steeds kwaad dat mensen denken dat ik alleen maar won vanwege de doping. Dat is gewoon niet waar. Geen van mijn concurrenten vindt me een valsspeler, want iedereen deed het. Mijn oude ploeggenoot Kevin Livingston zei het nog het best: van de 190 renners in de Tour zaten er 200 aan de epo.”

“Oprah kwam te vroeg”

Bij zijn biecht bij Oprah Winfrrey, was de kritiek dat hij geen spijt leek te hebben van zijn bedrog. “Oprah kwam te vroeg”, verklaart hij nu. “Het heeft jaren geduurd voordat ik begreep wat ik had gedaan. Ik zat vast en wilde er toen gewoon vanaf zijn. Ik had alles nog niet verwerkt, nog steeds niet.”

Om alles te kunnen verwerken, bezoekt Armstrong tegenwoordig een psycholoog. “Ik snap niet dat mensen zich daarvoor schamen. Het is gewoon iemand die je coacht bij fases van je leven of bij je relatie met je familie.”

“Zware last om mee te leven”

En het helpt hem alvast om de impact van zijn daden in te schatten: “Ik begrijp nu stilaan hoe groot mijn verraad was, voor de vele mensen die me vertrouwden. Zij verdedigden me - in een chatroom, op het werk of op de fiets -, zij vochten, voor me en ze richtten zelfs fondsen voor me op. Zij voelden zich idioten. Dat is een zware last en daar moet ik mee leven.”