Boerenkrijg herdacht bij kapel van Hilst

Print

Foto: Chretien Paesen

Runkst

Hasselt - Het Boerenkrijgcomité organiseerde op zaterdag 5 december haar jaarlijkse herdenking van de veldslag in de velden van Hilst in 1798. Meer dan 6000 boerenkrijgers lieten er het leven in een ongelijke strijd tegen het Franse bewind.

Schepen Karolien Mondelaers en Gerald Corthouts legden namens de stad Hasselt bloemen neer aan de kapel van Hilst aan de Oude Truierbaan. Kris Malfliet, schepen in Berlare-Overmere waar de Boerenkrijg in oktober 1798 begon was speciaal hiervoor naar Ter Hilst afgezakt. Ook hij eerde de gesneuvelden met bloemen.

Het kapelletje van ‘Ter Hilst’ werd in 1850 gebouwd en is het eerste en dus ook het oudste monument ter herdenking van de gesneuvelden. Later, in 1898, werd het grote standbeeld op het Leopoldplein gebouwd.

Achteraf verzamelden enkele honderden zich in de cafetaria van Alva. De tiendenschuur was dit jaar niet beschikbaar. In de eetzaal zongen het koor Moosa-iek en ‘De Muzikanten’ Ik hou van Mensen, De Wapenbroeders en het Boerenkrijglied. Het muzikale gedeelte werd afgesloten met ‘Ode an die Freude’. Daarna kon iedereen zich tegoed doen aan erwtensoep en borreltjes.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio