Zo muzikaal klinkt een smeltende ijsberg

Print

Foto: Tui De Roy / Minden Pictures

Het smelten van een ijsberg brengt prachtige en unieke geluiden met zich mee. Geluiden die wij niet te horen krijgen. Tot nu. Enkele muzikanten, onder wie Trentemøller. werd gevraagd muziek te maken van de geluiden die wetenschappers op de Zuidpool opnamen. Met het initiatief willen de Verenigde Naties de aandacht vestigen op de problematiek van de klimaatopwarming, tijdens de klimaatconferentie in Parijs.

‘IJsbergen huilen. Wij zorgen dat ze gehoord worden.’ Met die woorden wordt de website ‘Iceberg Songs’ geïntroduceerd. De campagnesite is een initiatief van het UN Framework Convention on Climate Change (UNFCCC) en werd uitgewerkt door Serviceplan in München. Muzikanten maakten voor het project ‘Iceberg Songs’, aan de hand van geluiden van het smelten van poolijs.

De akoestiek onder het ijs wordt al sinds 2005 opgenomen op de Zuidpool. Wetenschappers in het PALAOA (PerenniAL Acoustic Observatory in the Antarctic Ocean) bestuderen de geluiden van de zeedieren in de Antarctische Oceaan. Maar zo wordt ook het smelten van het ijs hoorbaar.

Met de muziek wordt de aandacht gevestigd op de problematiek van de klimaatopwarming. De website vormt een soort online petitie: door naar het smelten van de ijsbergen te luisteren help je ‘tijd in te zamelen’ voor de ijskappen. Zowel de Deense dj en producer Trentemøller als het Duitse duo Tom Sue en Niklas (TFSNL) maakten al een song. Later worden ook nog nummers van andere muzikanten vrijgegeven..