Van der Maelen (sp.a) wil radicaliserende meisjes aanpakken

Print
Van der Maelen (sp.a) wil radicaliserende meisjes aanpakken

Foto: BELGA

Sp.a-Kamerlid Dirk Van der Maelen wil een specifieke aanpak voor radicaliserende meisjes. Zij maken immers tot veertig procent uit van de vertrekkers richting terreurgroep IS. Het voorstel maakt deel uit van een rapport rond ‘foreign fighters’ dat hij schreef voor de Raad van Europa. Van der Maelen wil ook meer aandacht voor preventie.

Van der Maelen vroeg en kreeg bij de Raad van State de mogelijkheid om een rapport op te stellen over de problematiek van Syriëstrijders. Anderhalf jaar van studiewerk en het horen van experts later, heeft hij zijn werkstuk klaar. Na afloop van een hoorzitting met EU-antiterreurcoördinator Gilles de Kerchove stelde hij het maandag voor in Brussel.

“Nu de meeste repressieve maatregelen genomen zijn, is het tijd om te werken op preventie”, argumenteert Van der Maelen, beklemtonend dat nieuwe wetten alleen radicalisering niet kunnen vermijden. “Waarom vertrekken jonge mensen van bij ons naar een land dat ze niet kennen? Waarom gaan ze leven in een vreemde cultuur waar een taal gesproken wordt die ze meestal niet eens verstaan? Om die vragen te kunnen beantwoorden, moet het lokale niveau versterkt worden. We meoten radicalisering stoppen aan de bron, daar waar de haad gezaaid wordt.”

Parallel zou de Raad van Europa - met al haar expertise inzake mensenrechten en internationaal recht - ook de nieuwe repressieve maatregelen tegen het licht houden, vindt de sp.a’er. “Dit is geen probleem dat je snel kan oplossen, maar we moeten wel kritisch zijn voor de maatregelen genomen in eigen land en de rest van de EU.”

Voorts heeft Van der Maelen nog een reeks aandachtspunten opgelijst, zoals interreligieuze en interculturele dialoog, de deradicalisering van teruggekeerden en een versterkte internationale samenwerking. Ook Gilles de Kerchove hamerde op dat laatste. “Het is fout om te zeggen dat de EU-lidstaten onderling geen informatie uitwisselen, maar ze moeten daarvoor veel systematischer de daartoe uitgebouwde gemeenschappelijke platformen gebruiken”, aldus nog de Belg, die ook het belang herhaalde van systematische controles van de Schengengrenzen.