Britse astronaut legt marathon af in de ruimte

Print
Britse astronaut legt marathon af in de ruimte

Foto: AP

De Britse astronaut Tim Peake heeft zich ingeschreven voor de volgende marathon van Londen. Peake, voorzien van het koosnaampje ‘Major Tom’ (naar het beroemde personage uit David Bowie’s hit ‘Space Oddity’) gaat die 42,195 kilometer niet in de Britse hoofdstad, maar in de ruimte afleggen. Op het moment van de London Marathon zweeft Peake immers in de kosmos, aan boord van het internationale ruimtestation ISS.

De 43-jarige Major Tom, voormalig testpiloot van helikopters, wordt op 15 december van op het station Bajkonoer in Kazachstan aan boord van een Sojoez-raket de ruimte ingeslingerd voor een missie van zes maanden in het ISS. Hij is de eerste Britse man in de ruimte en de tweede Brit tout court, na Helen Sharman in 1991.

Op 24 april waagt hij zich, samen met 37.000 andere sportievelingen op aarde, aan de marathon. Eenzaam zal hij zich niet voelen nadat hij zijn proteïnepillen heeft genomen en zijn helm opgezet: hij krijgt een (rode) tapijtloper onder zich en op een groot scherm voor hem kan hij de gebeurtenissen in Londen volgen. Aan een snelheid van 27.000 kilometer per uur zal Peake er desondanks ruim drie uur over doen om het equivalent van de afstand tussen Marathon en Athene af te leggen.

Ook aardbewoners kunnen vanaf dit jaar de London Marathon lopen zonder fysiek in de Britse hoofdstad aanwezig te zijn. Ook zij doen dit op een loopband en in het gezelschap van vooraf opgenomen beelden van het parcours.