Jos Meersman in monoloog over Fauré

Print

Foto: Chretien Paesen

Runkst

Hasselt - Musicoloog Jos Meersman was andermaal te gast bij Vl@s voor zijn monoloog ‘Requiem voor Fauré’. Eerder dit jaar wist hij de Vlaamse Actieve Senioren al te boeien met ‘Bach's laatste reis’. Jos Meersman stond andermaal garant voor een boeiende vertelling met de persoon en de muziek van Fauré als middelpunt.

Als Robert Lortat, een van de grote pianisten van zijn tijd, vertelt Meersman over zijn vriendschap met Gabriël Fauré (1845-1924) en hangt een klankbeeld op van het Parijs rond 1900. Naast bekende fragmenten uit het werk van Fauré, komen ook Saint-Saëns, Debussy en Ravel aan bod. De petites histoires tekenen zich af tegen een snel veranderende tijd na de Frans-Pruisische oorlog van 1870. De zeden worden vrijer, de wereld lichtvoetiger, tot de ‘Groote Oorlog’ alle illusies wegneemt en strijdgewoel een streep trekt door een ontluikende carrière.

Jos Meersmans is een meester-verteller. Hij verhaalt in heel Vlaanderen schitterende geschiedenissen over Mozart, over Bach en Chopin en doet zijn verhaal intiem en ongelooflijk sfeervol, gekruid met de mooiste muzikale fragmenten. Meersman beheerst als geen ander het thema en weet dat met mooie intonaties en schitterende timing te brengen. Geen betere manier om klassieke muziek te ontdekken.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio