Zenit-kapitein: “Zal lastig worden in Gent”

Print
Zenit-kapitein: “Zal lastig worden in Gent”

Foto: REUTERS

De Russische kampioen Zenit Sint-Petersburg zakt woensdag met vijftien op vijftien naar de Gentse Ghelamco Arena af op de slotspeeldag in groep H van de Champions League. Als Zenit nog een keer kan winnen, wordt het de zesde club die de groepsfase van de Champions League zonder puntenverlies kan afsluiten.

Een achttien op achttien in de groepsfase op het kampioenenbal is hoogst uitzonderlijk, nog maar vijf clubs slaagden eerder al in het huzarenstukje: Real Madrid twee keer (2011-2012 en 2014-2015), FC Barcelona (2002-2003), Spartak Moskou (1995-1996), PSG (1994-1995) en AC Milan (1992-1993). Een select groepje met ronkende namen dus en dat spreekt toch wel tot de verbeelding in de Russische kleedkamer. “We dromen van dit record”, bekende aanvoerder Danny. “We willen alle wedstrijden winnen, maar we beseffen dat het in Gent lastig zal worden. Ze hebben een sterk team en ook in de heenwedstrijd in Sint-Petersburg hadden we het moeilijk en toen speelden we voor eigen volk. Voor die vijftien op vijftien hebben we overigens niets speciaal moeten doen, iedereen kent zijn taak en we staan met vertrouwen op het veld.”

Om zich bij dat groepje met topclubs te scharen, moet Zenit woensdagavond dus wel winnen in de Ghelamco Arena, in een wedstrijd waarin de Russen sportief niets meer te winnen of te verliezen hebben. Zenit is immers al zeker van groepswinst en de bijbehorende plaats in de achtste finales. Bovendien werd de laatste speeldag voor de winterstop in de Russische competitie vorige week al afgewerkt en zitten heel wat spelers mogelijk met hun hoofd al bij hun wintervakantie, pas begin maart wordt er opnieuw gevoetbald in Rusland. De resultaten van Zenit op het kampioenenbal staan ook in schril contrast met de huidige vorm in de competitie: in de laatste vijf competitiewedstrijden konden ze maar één keer winnen, waardoor ze naar de vijfde plaats gezakt zijn. Donderdag zat er in het eigen Petrovskystadion niet meer in dan een 1-1 gelijkspel tegen het bescheiden Ufa, Axel Witsel miste toen nog een strafschop. De Rode Duivel is er woensdag alvast niet bij wegens een schorsing. Voor Nicolas Lombaerts wordt het dan weer de terugkeer naar de club waar hij zijn profcarrière meer dan tien jaar geleden begon.