Bondsparket wil vijf spelers in tweede schorsen na speeldag 18

Print
Bondsparket wil vijf spelers in tweede schorsen na speeldag 18

Foto: Dick Demey

Het parket van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) heeft maandag zijn straffen voorgesteld voor spelers uit de tweede klasse. Luis Garcia Fernandez (KAS Eupen), Hans Cornelis (SK Deinze), Raphael Romey (Excelsior Virton), Theo Pierrot en Francesco D’Onofrio (FC Seraing) riskeren een schorsing naar aanleiding van de 18e speeldag in de Proximus League.

In het 0-0 gelijkspel thuis tegen Union revancheerde Garcia Fernandez zich vlak voor de rust met een kopstoot op Union-speler Neels. Na overleg met zijn assistent trok de scheidsrechter de rode kaart voor de kapitein van Eupen. Het Bondsparket wil Garcia Fernandez twee wedstrijden schorsen (waarvan één effectief) en vraagt een boete van 200 euro. Indien KAS Eupen de schorsing aanvaardt, kan de tweedeklasser zaterdag op de 19e speeldag bij SK Deinze geen beroep doen op zijn centrumspits.

SK Deinze kan in dat duel mogelijk niet rekenen op Hans Cornelis. In de 2-0 nederlaag bij Patro Eisden Maasmechelen stuurde scheidsrechter Verslycken de ervaren verdediger in de slotminuut met rood van het veld, omdat hij de thuisploeg “op onregelmatige wijze een doelpunt of doelkans ontnam”. Het Bondsparket stelt één speeldag schorsing en een geldstraf van 100 euro voor.

Raphael Romey van Excelsior Virton kijkt aan tegen een schorsing van twee speeldagen en een boete van 200 euro na zijn uitsluiting in de 1-0 nederlaag bij WS Brussel. Het Bondsparket wil de Franse verdediger twee wedstrijden (thuis tegen Patro Eisden Maasmechelen op 12 december en op bezoek bij Heist op 19 december) schorsen “voor een overtreding waarmee hij de fysieke integriteit van de tegenstrever in gevaar bracht”.

In de 1-2 thuisnederlaag tegen KSV Roeselare kreeg Theo Pierrot in de 89e minuut een rode kaart onder de neus geduwd door scheidsrechter Mesotten. De middenvelder van Seraing United “gaf een schop in de buik van zijn tegenstander”, aldus het scheidsrechtersverslag. Het Bondsparket wil de fase bestraffen met een speeldag voorwaardelijke schorsing en een boete van 100 euro. Zijn ploegmaat Francesco D’Onofrio kreeg een zwaarder strafvoorstel, namelijk twee speeldagen schorsing (waarvan één effectief) en een geldstraf van 200 euro. De zoon van Dominique D’Onofrio deed na de wedstrijd zijn beklag bij de ref. “Dat deed hij met gebaren en beledigingen aan het adres van de scheidsrechter”, klonk het. Als Seraing de schorsing aanvaardt, is D’Onofrio er zondag op verplaatsing bij Koksijde niet bij.

Indien de tweedeklassers ervoor kiezen het schorsingsvoorstel voor hun spelers niet te aanvaarden, moeten ze zich morgen/dinsdag verantwoorden voor de Geschillencommissie. Die bepaalt dan de strafmaat.