Kendrick Lamar krijgt meeste Grammy-nominaties

Print

Kendrick Lamar. Foto: Photo News

De Amerikaanse rapper Kendrick Lamar heeft elf Grammy-nominaties binnengehaald. Daarmee laat hij Taylor Swift achter zich. Zij is zeven keer genomineerd.

Vorig jaar won de rapper al twee Grammy’s. Na zijn grote doorbraak van dit jaar maakt hij ook kans op de belangrijkste prijs, die voor het album van het jaar. Lamars derde studio-album ‘To pimp a Butterfly’ stond bovenaan de hitlijsten.

Zijn nummer ‘Alright’ is genomineerd in de categorie beste nummer van het jaar.

De grootste concurrenten van Kendrick Lamar zijn popzangeres Taylor Swift en de Canadese rapper The Weeknd. Zij zijn allebei zeven keer genomineerd, waaronder ook voor het beste album.

Taylor Swift werd voor ‘Blank Space’ genomineerd in de categorieën plaat en song van het jaar. In deze twee luiken heeft ze onder meer concurrentie van Ed Sheeran.

Mede dankzij de film Fifty Shades of Grey maakt The Weeknd kans op drie van zijn zeven nominaties. Zijn single ‘Earned it’ stond op de soundtrack van de film. De 25-jarige Canadees heeft in zijn vijfjarige muziekcarrière nog geen Grammy gewonnen.

Tevens zijn er telkens zes nominaties voor Beyoncé, Pharrell Williams en Sam Smith. Wie zich afvraagt waarom de Britse zangeres Adele niet genomineerd is terwijl ze met haar nieuwe album al verschillende records heeft gebroken: het album is daarvoor te laat uitgebracht. In 2011 won ze nog zes Grammy’s.

De Amerikaanse muziekprijzen telt meer dan tachtig categorieën. De prijzen worden op 15 februari uitgereikt.