VN willen recordbedrag van 20,1 miljard dollar voor noodhulp

Print
VN willen recordbedrag van 20,1 miljard dollar voor noodhulp

Foto: AFP

De conflicten in Syrië, Jemen, Zuid-Soedan en Irak vergen alsmaar meer humanitaire hulpinspanningen, wat de Verenigde Naties maandag naar eigen zeggen hebben toe genoopt voor volgend jaar een recordbedrag van 20,1 miljard dollar aan noodhulp te vragen.

“Het lijden in de wereld heeft een niveau bereikt dat een generatie niet heeft gekend”, aldus plaatsvervangend secretaris-generaal van de VN en hoofd van het VN-noodhulpprogramma Stephen O’Brien.

Bijna veertig procent van het gevraagde bedrag zou dienen om de Syriërs te helpen te overleven in hun door oorlog geteisterd land, en voor Syrische vluchtelingen in de regio.

VN-organisaties en verschillende hulporganisaties willen ook aanzienlijk veel geld in verband met massale ontheemding, honger en kinderbescherming in Jemen, Zuid-Soedan en Irak.

Volgens statistieken van de volkerenorganisatie zijn momenteel meer dan zestig miljoen mensen ontheemd.

Voor het lopend jaar hebben de VN 19,9 miljard dollar voor noodhulp gevraagd. Donoren hebben tot nu toe nog niet de helft daarvan betaald zodat de organisatie met een nooit gezien financieringstekort kampt.