Gelekte documenten tonen hoe IS zijn staat uitbouwt

Print
Gelekte documenten tonen hoe IS zijn staat uitbouwt

Foto: belga

Eigen regeringen, een schatkist en een economisch programma om in haar eigen behoeften te kunnen voorzien: uit gelekte documenten is gebleken hoe terreurgroep Islamitische Staat (IS) een eigen staat uitbouwt. Dat meldt The Guardian, dat de documenten kon inkijken.

De naam zegt het eigenlijk al zelf: het doel van Islamitische Staat (IS) is een eigen staat oprichten. Daar heeft het zelfs heel concrete plannen voor. In een 24 pagina’s tellend document - Principles in the administration of the Islamic State getiteld - wordt de hele visie van de terreurgroep uit de doeken gedaan.

The Guardian kon het inkijken en stelde vast dat het voornaamste doel is om autarkie te bereiken, een economisch plan waarin de staat niet afhankelijk is van anderen. Dat wil IS doen door een eigen schatkist op te bouwen en een gedetailleerd economisch programma in te voeren. Belangrijke aspecten daarin zijn bijvoorbeeld gecentraliseerde controle over olie, gas en andere vitale onderdelen. De eigen IS-staat zou ook eigen regeringen hebben en eigen propaganda-kanalen.

Overheid

Uit het document blijkt dat IS meer is dan een terreurgroep die alleen uit is op brutaal geweld. De leiders ervan denken na over onderwijs, gezondheid, commercie, communicatie en werkgelegenheid, zo blijkt.

Ook de opleiding van troepen in trainingskampen wordt uitgebreid beschreven. Daarin wordt duidelijk dat het wel degelijk de bedoeling is van de groepering om kinderen een “oorlogopleiding” te geven. De wapens die daar gebruikt zullen worden, hoopt IS zelf te maken in fabrieken die voorzien in alle militaire benodigheden, maar ook bijvoorbeeld in voedselproductie.

Islamic State blueprint