Rusland haalt zowat 9.000 toeristen terug uit Turkije

Print
Rusland haalt zowat 9.000 toeristen terug uit Turkije

Een toeristische attractie in Epheze. Foto: Nick Hannes

Rusland heeft maandag bekendgemaakt een programma te hebben rondgemaakt om bijna 9.000 toeristen uit vakantie in Turkije terug te halen na de spanningen tussen beide landen ten gevolge van het neerhalen door Ankara van een Russisch gevechtsvliegtuig.

Van de zowat negenduizend Russen die via een touroperator naar Turkije waren vertrokken, waren er maandag nog circa tien over. Tegen het einde van de maand keren ze ook naar huis terug, zo zei Svetlana Sergejeva van de Russische toeristische dienst tegen het staatspersbureau Tass.

De twee landen slingeren de verwijten heen en weer sinds een Russische Su-24, een toestel voor aanvallen op gronddoelen, dinsdag 24 november neergehaald werd door een Turks F-16-gevechtstoestel aan de grens met Syrië. Eén piloot wist te ontkomen, de andere werd gevangengenomen en gedood door rebellengroepen.

Naast het stopzetten van enkele handelsovereenskomsten met Turkije, wil de Russische regering dus ook de toeristische sector treffen. De presidenten van beide landen, Poetin en Erdogan, provoceren elkaar ook met beschuldigingen over banden met ISIS. Maandag was er nog een incident met een Russische oorlogsschip voor de kust van Istanbul: een van de militairen aan boord zou klaar hebben gestaan met een raketlanceerder.