Food

Nederland rijft recordaantal Michelinsterren binnen

Print
Nederland rijft recordaantal Michelinsterren binnen

Foto: Shutterstock

Hoe het met onze culinaire sterrenstatus gesteld is, weten we volgende week, maar bij onze noorderburen maakte Michelin zijn nieuwe restaurantgids vandaag bekend. Zeven restaurants kregen voor het eerst een ster, De Groene Lantaarn in Zuidwolde mag zich aansluiten bij het selecte kransje tweesterrenrestaurants.

In de Nederlandse editie van de gids staan 107 restaurants met één of meerdere sterren, een record. Zeven restaurants kregen voor het eerst een ster, terwijl De Groene Lantaarn in Zuidwolde zich voortaan kan voorstellen als tweesterrenrestaurant. Geen enkele zaak moest dit jaar een ster inleveren.

"Dit wijst op de positieve evolutie die de Nederlandse gastronomie nu al even doormaakt. De chefs kijken vooruit en bouwen met vakmanschap voort aan de ontwikkeling van de Nederlandse culinaire cultuur", aldus Michael Ellis, internationaal directeur van de restaurantgids.

De nieuwkomers in de gids zijn Het Roode Koper (Leuvenum), De Heeren van Harinxma (Beetsterzwaag), De Swarte Ruijter (Holten), Joelia (Rotterdam), Aan de Zweth(Schipluiden), Strandlodge (Winterswijk) en Zarzo (Eindhoven).

Met De Librije in Zwolle en De Leest in Vaassen telt Nederland twee driesterrenrestaurants. Het restaurant De Kromme Dissel in Heelsum krijgt een bijzondere vermelding in de gids omdat zij als eerste Nederlandse restaurant al voor de 45ste keer hun ster behouden.

Niet te missen