Portugees moet Gent-Zenit in goede banen leiden

Print
Portugees moet Gent-Zenit in goede banen leiden

Begin september leidde De Sousa de EK-kwalificatiewedstrijd tussen België en Bosnië-Herzergovina Foto: Belga

De Portugees Manuel De Sousa is door de Europese Voetbalbond UEFA aangeduid als scheidsrechter voor de wedstrijd van woensdagavond tussen landskampioen AA Gent en de Russische kampioen Zenit Sint-Petersburg, op de zesde en tevens laatste speeldag in groep H van de Champions League. Dat maakte de UEFA maandag bekend.

Voor de veertigjarige Portugees en AA Gent wordt het de eerste ontmoeting, maar Manuel De Sousa heeft wel een duidelijke link met België. Begin september leidde hij de EK-kwalificatiewedstrijd tussen België en Bosnië-Herzergovina (3-1) op de Heizel, in de Europa League floot hij in het verleden al wedstrijden van Standard, Anderlecht, Racing Genk en Club Brugge. In de Europa League-wedstrijd van vorig seizoen tussen Feyenoord en Standard (2-1) zorgden enkele van zijn beslissingen achteraf voor discussie.

AA Gent kan woensdagavond een stukje geschiedenis schrijven in de Ghelamco Arena. Na de eerste landstitel en de eerste kwalificatie voor de groepsfase in de Champions League, kunnen de Buffalo’s na Anderlecht in het seizoen 2000-2001 het tweede Belgische team worden dat mag overwinteren op het kampioenenbal. Om de achtste finales van de Champions League te bereiken, moet AA Gent even goed doen dan Valencia, dat met één punt minder op de derde plaats staat in de groep en op de slotspeeldag het reeds uitgeschakelde Olympique Lyon in Mestalla ontvangt. Als AA Gent in eigen huis de drie punten pakt tegen Zenit, zitten ze sowieso bij de laatste zestien in de Champions League. Gent is sinds vorige speeldag al zeker van minstens de derde plaats in de groep. Als Gent op de derde plaats eindigt, moeten ze na Nieuwjaar verder in de zestiende finales van de Europa League.

Zenit is met vijftien op vijftien al zeker van de groepswinst en zakt mogelijk niet op volle sterkte af naar de Ghelamco Arena. Zo zou steraanvaller Hulk al aan zijn wintervakantie mogen beginnen, de competitie in Rusland ligt stil tot begin maart 2016. Rode Duivel Axel Witsel is dan weer geschorst.