Vier Belgische ministers naar Parijs voor “akkoord op donderdag”

Print
Vier Belgische ministers naar Parijs voor “akkoord op donderdag”

Federaal minister Marghem komt toe op de klimaattop in Parijs. Foto: BELGA

Op de klimaattop in Parijs komen maandagvoormiddag de klimaatministers van de 197 deelnemende landen toe. De delegaties houden hun hart vast, want de veeleer technische onderhandelingen van vorige week vervellen nu tot een politieke discussie.

Voor ons land nemen maandag federaal minister van Energie Marghem en haar Waalse collega’s Carlo Di Antonio en Paul Furlan deel aan de onderhandeling. Dinsdag arriveren ook Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege en Brussels minister Céline Fremault.

“Het is Frankrijk dat erop heeft aangedrongen dat de ministers echt in de zaal zouden zitten, om zeker te zijn dat er compromissen kunnen worden gesloten”, zegt een Belgische onderhandelaar. “In Kopenhagen (dat wordt beschouwd als een mislukte klimaattop, red.) namen de Denen zelf het heft te veel in handen, waardoor ze het vertrouwen kwijt raakten. Op andere klimaattoppen waren het dan weer de regeringsleiders die moesten onderhandelen. Nu zijn het de vakministers, dat is een goede zaak.”

Akkoord

Laurent Fabius , Frans minister en voorzitter van de klimaattop, rekent naar eigen zeggen donderdag al op een akkoord. Minister Marghem treedt hem bij. ‘Als alles goed gaat, hebben we donderdag een akkoord’, zei ze maandagochtend in een korte toespraak tot de Belgische delegatie. ‘België gaat voor een leesbare, ambitieuze en bindende tekst.’

Officieel loopt de conferentie tot vrijdag, maar er wordt algemeen verwacht dat de eindonderhandeling zal uitlopen tot in het weekend. De kans is alleszins groot dat de onderhandelaars deze week een akkoord bereiken. Of dat een ambitieus akkoord wordt, zal dan moeten blijken.

Klimaatfonds

De Waalse ministers Paul Furlan en Carlo Di Antonio hebben maandagochtend in Parijs bevestigd jaarlijks 8 miljoen euro in het groen klimaatfonds te zullen storten. Daarnaast wordt op termijn 1,2 miljoen euro uitgetrokken voor ‘fast start finance’. Het geld gaat naar vijf projecten die strijden tegen de opwarming in Afrika en Zuid-Amerika.

De ‘fast start finance’ maakt deel uit van een globaal bedrag van 30 miljard euro dat op de klimaattop in Kopenhagen werd voorzien en komt dus niet in aanmerking voor de 100 miljard euro die in Parijs wordt gezocht. België heeft zich vorige week geëngageerd jaarlijks 50 miljoen euro extra uit te trekken.