Rusland verliest contact met militaire satelliet

Print

Rusland heeft het contact verloren met een militaire satelliet die niet is losgeraakt van de draagraket waarmee het tuig was gelanceerd. Dat heeft een bron bij de Russische luchtmacht, geciteerd door het staatspersbureau Tass, maandag gezegd. Eerst was gezegd dat de lancering gelukt was.

“De satelliet in de Cosmos-serie is als verloren bestempeld gezien het onmogelijk is die te laten functioneren”, zei de militaire bron op voorwaarde van anonimiteit.

Tegenover het dagblad Kommersant zei een bron uit de Russische lucht- en ruimtevaartindustrie dat de kunstmaan binnen twee tot drie dagen in de atmosfeer zal desintegreren en terugvallen op aarde.

Zaterdag vertrok vanop de noordelijke ruimtehaven Plessetsk om 3.09 uur Belgische tijd een Sojoez-2.1b draagraket, met aan boord twee militaire satellieten. Dezelfde dag nog liet het ministerie van Defensie weten dat de twee kunstmanen in de beoogde baan waren terechtgekomen.

Maar nu blijkt dat een van de twee, de naar de ster Canopus vernoemde Canopus-ST, niet is losgekomen van de bovenste rakettrap, aldus een bron uit de Russische lucht- en ruimtevaart tegenover het staatspersbureau RIA Novosti.

Volgens Kommersant had de kunstmaan militaire en civiele oogmerken. Zo moest het tuig bijvoorbeeld zeeën afspeuren en buitenlandse duikboten in de gaten houden.

De ontwikkeling van de Canopus-ST heeft tien jaar gevergd. De technologie gold als veelbelovend, meldde Kommersant. Het verlies van de satelliet is nog niet officieel bevestigd.

De afgelopen maanden kende de Russische ruimtevaart een serie tegenslagen zoals het verlies van een onbemande cargo voor het Internationaal Ruimtestation ISS en het verlies van een Mexicaanse telecomsatelliet na lancering met een Proton-draagraket. In juni lukte de lancering van een militaire satelliet van op Plessetsk wel.

De lancering van zaterdag was de tweede van de tweetraps Sojoez-2.1b na een eerste succesvolle start van op Plessetsk in december 2013.