Syriëstrijdster krijgt vijf jaar cel voor bedreigen van Filip Dewinter

Print
Syriëstrijdster krijgt vijf jaar cel voor bedreigen van Filip Dewinter

Filip Dewinter Foto: WAS

Antwerpen -

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft Kaoutar B. maandag bij verstek veroordeeld tot vijf jaar cel en 12.000 euro boete voor haar deelname aan de activiteiten van Islamitische Staat en voor het aanzetten tot het plegen van een terroristische moord op Vlaams Belang-politicus Filip Dewinter. De rechtbank beval ook haar onmiddellijke aanhouding.

Dewinter had vlak voor de verkiezingen in mei 2014 het omstreden videospel ‘Minder, minder, minder’ gelanceerd, waarbij de speler met een knuppel criminelen en moslimterroristen moest uitschakelen. Op Facebook werd daarna de pagina ‘Ik doe aangifte tegen Dewinter’ opgericht.

Kaoutar B. deed op 5 mei 2014 op haar Facebook-account een oproep om geen aangifte te doen, maar om het voorbeeld te volgen van Mohamed B., de Nederlandse moslimextremist die regisseur Theo Van Gogh in 2004 vermoord had. “Laat er een Mohammed B. onder jullie opstaan die met dit varken afrekent, zoals onze broeder met het zwijn Van Gogh heeft afgerekend. Moge Allah onze ogen verlichten met de afslachting van die vetzak”, luidde haar boodschap.

Propaganda

De doodsbedreiging werd meteen heel ernstig genomen. Kaoutar B. geniet als echtgenote van Hicham C. immers veel aanzien, sinds hij het binnen de rangen van IS geschopt heeft tot hoofd van de religieuze politie in het Syrische Raqqa. Ook de beklaagde zet zich ten volle in voor IS. Ze voert propaganda via sociale media, door bijvoorbeeld op Facebook foto’s te plaatsen van de bomgordel die ze van haar man cadeau kreeg, en roept anderen op om IS actief te komen ondersteunen.

Hicham C. werd in februari al veroordeeld tot vijftien jaar cel voor zijn leidende rol binnen Sharia4Belgium. Filip Dewinter stelde zich burgerlijke partij en kreeg één euro morele schadevergoeding toegekend.