Child Focus en CERT.be voeren actie rond wachtwoorden voor kinderen

Print
Child Focus en CERT.be voeren actie rond wachtwoorden voor kinderen

(archiefbeeld) Foto: ss

Child Focus en CERT.be, het federal cyber emergency team, lanceren voor het eerst samen een kindercampagne over wachtwoorden. “Een wachtwoord is de sleutel van je online deuren. Daar spring je best voorzichtig mee om”, aldus Christian Van Heurck, coördinator van CERT.be.

“Omdat we merken dat kinderen van acht tot elf jaar voor het eerst een e-mailadres aanmaken, hebben we samen met Child Focus materiaal en een test ontwikkeld om in de klas te gebruiken. Kinderen kunnen een tekening maken, daaruit een leuke zin bedenken en die als wachtwoord gebruiken, bijvoorbeeld “Mijn2broerszijngek!”

Een oefening die ook veel volwassenen nog zouden kunnen gebruiken, zegt Christian Van Heurck. “Zowat 52 procent van de Belgen gebruikt immers geen wachtwoord langer dan acht tekens. Nochtans is dat niet veilig en gebruik je best een zin. Die is lang en makkelijk te onthouden.”

Wachtwoord delen

Een recent onderzoek van de federale overheid wees ook uit dat het delen van wachtwoorden problematisch blijft bij kinderen en jongeren. Zowat 42,9 procent van de jongeren (onder de 25 jaar) deelt zijn wachtwoord met vrienden. “Wie zijn wachtwoord deelt, loopt het risico dat zijn e-mail of social media-profiel wordt overgenomen door iemand anders waardoor je geen vat meer hebt op wat er met je persoonlijke informatie gebeurt. Als dat gebeurt, is het meestal door iemand die je kent. Met deze campagne voor kinderen die hun eerste online stapjes zetten, leren we hen een goed en veilig wachtwoord te gebruiken dat voor hen alleen is”, duidt Heidi De Pauw, algemeen directeur van Child Focus.

Scholen en leerkrachten kunnen op de website www.childfocus.be/nl/veiligwachtwoord terecht voor een wachtwoordtest voor kinderen en gratis materiaal om in de klas te gebruiken.