Vernieuwde samenwerking Genkse Academie en harmonies

Print
Genk - De Genkse Academie voor Muziek, Woord en Dans en de twee Genkse harmonieorkesten slaan de handen in elkaar om kinderen met muzikaal talent vlot te laten instromen in hun werkingen. Met het muziekeducatief programma Ukelila en de Kidsacademie ontvangen ze van stad Genk een extra impulssubsidie om deze kindgerichte projecten verder vorm te geven.

“Er was natuurlijk al een samenwerking tussen deze muziekverenigingen en de Genkse Academie. Zo worden in de agenda’s van de academieleerlingen de harmonies voorgesteld, mogen leerlingen hun schoolinstrument een jaartje langer ontlenen indien ze lid zijn van een harmonie”, aldus schepen van Cultuur Anniek Nagels. “Maar we zetten nu een nieuwe forse stap richting samenwerking.”
De Harmonie Waterschei-Zwartberg ondersteunt Ukelila, een muziekeducatief programma waarbij leerlingen van de Sint-Jozefschool en Stippestap in Hoevenzavel een instrument leren bespelen en een eigen ‘leerorkest’ vormen in samenwerking met de Academie. “Wat de kinderen leren zullen ze ook tijdens een optreden aan hun familie en vrienden tonen”, vertelt Tanguy Paquet en Luc Aerts van de Harmonie Waterschei-Zwartberg “We gingen met alle plezier in op de vraag van de Academie om een optreden samen met deze kinderen te organiseren. Op deze manier kunnen we laten zien dat samen muziek maken vooral heel plezant is.”
Het Groot Genker Orkest (GGO) op haar beurt wil de Kidsacademie, een tweede Academieproject, mee mogelijk maken. Bij de Kidsacademie krijgen de kinderen de kans om al met een blaasinstrument aan de slag te gaan. In kortlopende reeksen van telkens 10 bijeenkomsten worden de eerste stappen op een instrument gezet. “Alhoewel het een extra inspanning vraagt van onze vrijwilligers is het heel mooi dat de leerlingen uit de Kidsacademie straks naadloos kunnen aansluiten bij ons Kinder- en Tienerorkest”, weet Paul Houben, bestuurslid van het Groot Genker Orkest.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio