Regering-Michel moet nieuw NAVO-kantoor in Bergen betalen

Print
Regering-Michel moet nieuw NAVO-kantoor in Bergen betalen

De kosten van het nieuwe gebouw zijn voor de regering-Michel Foto: Photo News

De vorige federale regering heeft een dag na de ontbinding van het parlement het licht op groen gezet voor een nieuw NAVO-gebouw in de buurt van Bergen, maar heeft daar geen middelen tegenover geplaatst. Dat zegt Kamerlid Karolien Grosemans (N-VA) maandag in Het Laatste Nieuws.

Volgens haar partijgenoot en Defensieminister Steven Vandeput is met het project een budget van 83,2 miljoen euro gemoeid - een bedrag dat hij niet wil ophoesten - maar volgens Grosemans ramen experten de factuur op 120 miljoen euro. Het gaat om een gebouw van de NAVO in Casteau, vlakbij Bergen, de thuisbasis van voormalig premier Elio Di Rupo. “Het is daar goed voor 450 bijkomende laaggeschoolde jobs, zoals bewakingsagenten”, weet de N-VA’ster.

Verantwoordelijkheden

Er komt een nieuw hoofdkantoor voor het centrale commandocentrum van de militaire troepen van de NAVO. De kosten daarvan nemen de NAVO-leden op zich, waardoor maar een deel bij ons land terechtkomt. Maar de nieuwbouw die groen licht kreeg van de vorige regering, huisvest een deel van het NATO Communications and Information Agency. Dat is een ICT-organisatie die zich bezighoudt met cyberveiligheid. De bouw daarvan is wel volledig voor onze rekening, legt Grosemans uit.

Minister Vandeput is niet van plan voor de kostprijs op te draaien. “We moeten ook duidelijk zijn over de verantwoordelijkheden in dit dossier”, luidt het. “Dit dossier hoort toe aan de kanselarij van de premier. Er zijn beslissingen en keuzes gemaakt door de regering-Di Rupo die voor problemen zorgen”.