President Maduro en Chavisten verliezen in Venezuela

Print
President Maduro en Chavisten verliezen in Venezuela

Foto: AFP

De oppositie heeft bij de parlementsverkiezingen in Venezuela een ruime overwinning geboekt. De eenheidslijst MUD (Verenigd Democratisch Platform) haalt zeker 99 van de 167 zetels. Daarmee lijken de dagen van de socialistische president Nicolás Maduro, de politiek erfgenaam van Hugo Chavez, geteld.

De voorzitter van de nationale verkiezingsraad maakte maandag de overwinning van het MUD officieel. Ook president Maduro en zijn socialistische PSUV hebben de ‘ongunstige resultaten’ ondertussen erkend.

Daarmee lijkt een einde te komen aan meer dan vijftien jaar links bewind in Venezuela. Maduro, toen vice-president, werd door zijn voorganger en halve Venezolaanse heilige Hugo Chavez in 2013 op zijn sterfbed tot opvolger aangeduid.

Chavez werd ongezien populair doordat hij veel arme Venezolanen van behuizing en jobs voorzag met de inkomsten die het land uit de olieproductie haalde. De olieprijzen zijn echter stevig gedaald, terwijl de inflatie In Venezuela stijgt en de import daalt. De stijgende prijzen, het gebrek aan werkgelegenheid en het tekort aan basisgoederen zorgden voor veel ongenoegen bij de kiezers.