Obama belooft vernietiging IS: “Ze spreken niet in naam van de islam”

Print
Obama belooft vernietiging IS: “Ze spreken niet in naam van de islam”

Foto: REUTERS

De Verenigde Staten mogen zich niet laten verleiden tot het sturen van grondtroepen naar Syrië en Irak. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama zondagavond lokale tijd verklaard in een tv-toespraak. Wel beloofde hij de “vernieting” van de jihadistische terreurgroep Islamitische Staat (ISIS).

Naar aanleiding van de schietpartij die woensdag in San Bernardino aan veertien mensen het leven had gekost, hield de Amerikaanse president Barack Obama een toespraak vanuit de Oval Office. Het is nog maar de derde keer sinds de start van zijn presidentschap dat hij de natie op die manier toespreekt.

De president herhaalde dat de schietpartij is San Bernardino een terreurdaad was, hoewel er volgens hem geen aanwijzingen zijn dat de twee daders handelden in opdracht van een buitenlandse terreurorganisatie. “De terreurdreiging is echt. Maar we zullen die overwinnen”, zo klonk het. “We zullen ISIS vernietigen, net als alle andere organisaties die ons willen beschadigen”, verklaarde Obama verder. “We zullen de terroristen opjagen, waar ze zich ook bevinden”. Hij riep onder meer de technologiegroepen op om de strijd tegen ISIS te vervoegen.

Geen grondtroepen

Het sturen van grondtroepen naar Irak en Syrië, waar Islamitische Staat actief is, sloot hij evenwel uit. Want een lange en dure grondoorlog die Amerikaanse soldaten het leven zou kosten “is net wat ISIS wil”, zo klonk het. Obama maakte duidelijk dat de VS de strijd op de huidige manier zullen blijven verderzetten: via luchtaanvallen en het verlenen van steun aan lokale medestanders.

Verder benadrukte Obama dat het huidige terreurklimaat niet mag leiden tot haat tegen de miljoenen moslims in VS. “ISIS spreekt niet in naam van de islam”, zei hij. “Het zijn misdadigers en moordenaars”. Tegelijkertijd riep hij de moslimgemeenschap op om krachtiger te strijden tegen “extremistische ideologieën”.

Tot slot herhaalde Obama ook dat de Amerikanen zich niet mogen laten terroriseren. “Vrijheid is krachtiger dan angst”, zo besloot hij zijn speech.