DE KERN

Vier weken later

Print
Vier weken later

Foto: HBvL

Na een bommelding hebben 500 bezoekers dancing Barocco Club in Tongeren zaterdagnacht moeten verlaten. Eerder die avond had een man drie mensen verwond bij een steekpartij in een Londens metrostation terwijl hij riep ‘Dit is voor Syrië!’ Nog zaterdag werd in Parijs een 25-jarige man opgesloten die de Belgische jihadist Abdelhamid Abaaoud aan een schuilplaats zou hebben geholpen na de aanslagen in Parijs. Gisteren werden dan weer minstens 32 jihadisten gedood bij luchtaanvallen van de internationale coalitie op posities van IS rond Raqqa, het bolwerk van de organisatie in het noorden van Syrië.

Ook het voorbije weekend bleven terreur en alles wat daarmee te maken heeft, het nieuws beheersen.

Bijna een maand geleden werd Parijs opgeschrikt door een reeks bloedige aanslagen. Heftige emotionele reacties en verwijten hebben ondertussen plaats gemaakt voor meer rationele analyses en beschouwingen. Feit is dat de Westerse wereld de voorbije decennia zoveel zware aanslagen heeft gekend dat de wetgeving, de bevoegdheden van de inlichtingendiensten, de werkwijze van de politie en andere antiterreurmaatregelen hier grotendeels in orde zijn. Maar alles kan beter. Hoewel inlichtingendiensten één of meer daders in het vizier hadden, waren ze toch niet in staat die aanslagen te voorkomen. En ook de onderlinge informatie-uitwisseling is voor verbetering vatbaar. Niettegenstaande deze ‘mankementen’ heeft Europol dit jaar alleen al 395 verdachten van religieus terrorisme in de Europese Unie gearresteerd.

Een probleem is dat het internationale religieuze terrorisme naar versie 2.0 is overgeschakeld: oproepen van IS en Al-Qaida om aanslagen in Europa en de Verenigde Staten uit te voeren, vinden steeds meer weerklank. Terroristen reizen niet langer naar hier, ze zijn hier of worden het hier. Net daarom is het goed dat de regeringen in eigen land maatregelen treffen om radicaliserende moslims op te sporen. Net daarom is het goed dat minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon eindelijk wil weten wie waar in Molenbeek woont. Daarom juichen we toe dat justitieminister Koen Geens drie extra onderzoeksrechters voor terreurzaken aanstelt. En dat het federale kernkabinet vrijdag al zes van de achttien maatregelen goedkeurde om het terrorisme beter te kunnen bestrijden, getuigt van daadkracht. Of het nu over terreurdreiging of klimaatdreiging gaat, de toestand is te ernstig om dit over te laten aan kleuterpolitiek en zwartepietenspelletjes.