Storm Desmond zet 60.000 gezinnen zonder elektriciteit in Groot-Brittannië

Print

De storm Desmond, die al sinds zaterdag door Groot-Brittannië raast, heeft in het noordwesten van Engeland bijna 60.000 gezinnen zonder stroom gezet.

De stroomonderbreking doet zich voor in de omgeving van de stad Lancaster, in het graafschap Lancashire. Volgens energieleverancier Electricity North West zou de panne er zelfs “meerdere dagen” kunnen duren.

Hele stukken van Schotland, Wales en noordoostelijk Groot-Brittannië worden nog altijd geteisterd door de storm Desmond. In sommige gebieden in Groot-Brittanië viel de voorbije 24 uur ongeveer evenveel regen als er normaal gezien op een hele maand valt. In verschillende gemeenten in het noordwesten van Engeland staat het water op sommige plaatsen manshoog.

Leger

De Britse regering had eerder al beslist het leger in te schakelen om de hulpdiensten bij te staan. In het zwaar getroffen Carlisle, in het graafschap Cumbria, worden bijna 350 soldaten ingezet om slachtoffers te helpen bij de evacuaties. Ook heeft het leger per helikopter de nodige uitrusting aangevoerd om water weg te pompen.

Nog in Cumbria is volgens de politie een brug bezweken onder de kracht van het water.

Het Britse milieuagentschap waarschuwt zondagavond nog altijd voor overstromingsgevaar in meer dan 130 zones. In 46 gebieden gaat het om een risico op ernstige overstromingen, die levensbedreigend kunnen zijn.