“Ook FBI voert onderzoek naar FIFA-voorzitter Sepp Blatter”

Print
“Ook FBI voert onderzoek naar FIFA-voorzitter Sepp Blatter”

Foto: AFP

De FBI voert een onderzoek naar de rol van Sepp Blatter in de corruptiezaak rond het sportmarketingsbedrijf ISL. Dat meldde de BBC zondag. Maandagavond neemt het BBC-programma Panorama de zaak onder de loep.

ISL betaalde in de jaren 1990 in ruil voor televisie- en marketingrechten in totaal 100 miljoen dollar aan voetbalofficials als voormalig FIFA-voorzitter Joao Havelange en diens toenmalige schoonzoon Ricardo Teixeira, ook een voormalig FIFA-bestuurslid. Blatter heeft altijd ontkend van de feiten op de hoogte geweest te zijn en liet Teixeira zelfs toe om mee te stemmen bij de beruchte toewijzing van de Wereldbekers 2018 en 2022. Panorama-journalist Andrew Jennings kon echter een brief - in het bezit van de FBI - inkijken, waarin ernstige twijfel wordt gezaaid over de onschuld van Blatter. In de brief, die door Havelange zou geschreven zijn, staat dat Blatter volledig op de hoogte was van de fraudezaak en steeds op de hoogte werd gehouden.

De FBI stuurde de brief mee in een verzoek aan het Zwitserse gerecht om meer informatie over een vroeger onderzoek naar de ISL-zaak. Dat onderzoek werd in 2010 afgesloten en Blatter kon een rechtszaak voorkomen. Drie jaar later moest hij zich alsnog voor de Etnische Commissie van de FIFA komen verantwoorden en die sprak zijn voorzitter vrij. “Naast andere dingen, onderzoekt de aanklager de beschuldigingen van Havelange aan het adres van Blatter”, schrijft de FBI volgens de BBC in zijn verzoek aan de Zwitserse justitie.

Blatter is momenteel voorlopig geschorst en treedt eind februari af als FIFA-voorzitter. De BBC vroeg hem om een reactie, maar daar wou de 79-jarige Zwitser niet op ingaan.

“Qatar gaf 162,5 miljoen euro”

In de BBC-documentaire wordt ook nog onthuld hoeveel Qatar precies uitgaf om het WK van 2011 binnen te rijven. Voormalig FA-voorzitter Lord David Triesman vernam van bronnen dichtbij de Britse intelligentiediensten dat het om 117 miljoen pond (162,5 miljoen euro) gaat. Dat is bijna zes keer meer dan wat Engeland in 2010 spendeerde aan zijn bid voor het WK 2018 (29,1 miljoen euro). België en Nederland, die het WK van 2018 gezamenlijk wilden organiseren, werkten met een budget van ruim 10 miljoen euro. “Als er zoveel geld wordt uitgegeven, zou je toch moeten weten waar dat precies aan uitgegeven wordt en waar het naartoe gaat”, meent Triesman. “In het geval van Qatar is dat helemaal niet het geval.”

De Panorama-documentaire “FIFA, Sepp Blatter and Me”, wordt maandagavond om 21u30 (Belgische tijd) op BBC One uitgezonden.