Extreemrechts boekt historisch succes in nasleep van terreur in Frankrijk

Print
Extreemrechts boekt historisch succes in nasleep van terreur in Frankrijk

Foto: REUTERS

Ruim drie weken na de terreuraanslagen in Parijs, heeft het extreemrechtse Front National (FN) bij de regionale verkiezingen in Frankrijk een historische overwinning geboekt. De partij komt uit op een nationale score van 28 procent, zo blijkt uit gegevens van het ministerie van Binnenlandse Zaken, op basis van nagenoeg volledige uitslagen.

FN groeit daarmee uit tot de grootste partij van Frankrijk. De partij gaat de Republikeinen van Nicolas Sarkozy (27 procent) en de PS van president François Hollande (23,5 procent vooraf). FN is ook in zes van de dertien regio's de grootste partij geworden. Vooral de overwinningen in Nord-Pas-de-Calais-Picardie (noorden), Provence-Alpes-Côte d'Azur (zuidoosten) en Alsace-Champagne-Ardennes-Lorraine (oosten) worden als erg belangrijk beschouwd.

Verder haalde de partij het ook in de regio's Centre-Val de Loire, Bourgogne-Franche-Comté en Languedoc-Roussillon-Midi-Pyrénées. Vooral de score van partijleidster Marine Le Pen en haar nicht Marion Maréchal-Le Pen vielen op. Beiden slaagden erin met hun partij 41 procent van de stemmen te halen in hun regio (respectievelijk Nord-Pas-de-Calais-Picardie en Provence-Alpes-Côte d'Azur). Marion Maréchal-Le Pen deed de verkiezingsoverwinning van haar partij al af als "het einde van een oud systeem".

De PS van president Hollande kwam slechts in drie regio's als grootste partij uit de bus. Een duidelijk nederlaag, want tot dusver hadden de Franse socialisten bijna alle regio's in handen.

De partij heeft al aangekondigd dat ze in twee regio's niet zal deelnemen aan de twee ronde, om de stemmen van de tegenstanders van extreemrechts niet te verdelen. Die tweede ronde vindt op zondag 13 december plaats. De regionale verkiezingen vormen de laatste test voor de Franse presidentsverkiezingen, die plaatsvinden in 2017.