Aartsbisschop De Kesel: “De comfortabele tijden zijn voorbij”

Print
Aartsbisschop De Kesel: “De comfortabele tijden zijn voorbij”

Foto: BELGAONTHESPOT

“De comfortabele tijden behoren tot het verleden. We leven als mens en als Kerk in de wisseling der tijden.” Dat heeft de nieuwe aartsbisschop van Mechelen-Brussel mgr. Jozef De Kesel zondag gezegd tijdens een officium (een liturgische biddende samenkomst die niet-eucharistisch is, nvdr) in de Sint-Jacobskerk in Brugge. Ruim vierhonderd gelovigen namen er afscheid van de bisschop van Brugge.

Tijdens zijn homilie merkte mgr. De Kesel op dat hij de voorbije vijf en een half jaar “zijn steentje bijgedragen” heeft, “in wel en wee”. Daarbij benadrukte hij “dat de comfortabele tijden tot het verleden” behoren. “We leven als mens en als Kerk in de wisseling der tijden. Geloof in de groeikracht van het zaad. Het evangelie dat we ontvangen hebben, is iets oneindig kostbaars. Waar het verkondigd wordt, daar draagt het vruchten. Er zijn vandaag vele opvattingen en strekkingen in de Kerk. Dat is onvermijdelijk. Maar blijf elkaar vasthouden. Geef niet toe aan partijzucht.”

Mgr. De Kesel volgt mgr. André-Joseph Léonard op als aartsbisschop van Mechelen-Brussel. De nieuwe aartsbisschop zal de zetel van het aartsbisdom in bezit nemen tijdens een aanstellingsviering op zaterdag 12 december om 15 uur in de Sint-Romboutskathedraal in Mechelen. Tot dan blijft mgr. Jozef De Kesel administrator van het bisdom Brugge. Vervolgens moeten de leden van het consultorencollege van het bisdom Brugge binnen de acht dagen samenkomen om een diocesane administrator te verkiezen. Die zal het bisdom besturen tot de paus een nieuwe bisschop voor het bisdom Brugge benoemt.

“De nuntius, de vertegenwoordiger van de paus in ons land, is nu bezig met zijn consultaties”, aldus Peter Rossel, woordvoerder van het bisdom Brugge.