Schip met tot 17 miljard aan goud na 307 jaar ontdekt

Print

Sensationele vondst in de Caraïben: na decennialang zoeken heeft een team van vorsers voor de kust van Colombia het wrak ontdekt van een Spaans zeilschip uit de 18de eeuw. “307 jaar nadat het verging, hebben we het galjoen San José gevonden”, zei president Juan Manuel Santos zaterdag in de havenstad Cartagena. Het gaat om een van de grootste vondsten van vergaan erfgoed in de geschiedenis van de mensheid.

Aan boord van de San José zouden 11 miljoen goudstukken en bijna 200 ton smaragden geweest zijn. Schattingen van de waarde van de gezonken schat gaan van 3 tot 17 miljard dollar.

De San José zonk op 8 juni 1708 voor het eiland Rosario voor de Caraïbische kust, nadat het door een Engelse vloot aangevallen was. Het schip zou gouden munten en edelstenen uit de Amerikaanse kolonies naar Spanje brengen.

Bij de lokalisering van het wrak was een expert betrokken die in 1985 samen met collega’s het wrak van de Titanic ontdekte. De wetenschappers gebruikten onder meer sonarapparatuur en speciale camera’s bij de zoektocht bij het eiland Rosario.