Jolien D’hoore keert huiswaarts met brons in het omnium

Print
Jolien D’hoore keert huiswaarts met brons in het omnium

Jolien D’Hoore (links) behaalde brons Foto: BELGA

Jolien D’hoore is zondag op de derde plaats geëindigd in het omnium tijdens de Wereldbekermanche baanwielrennen in het Nieuw-Zeelandse Cambridge. Ook Kenny De Ketele finishte sterk met een vijfde plaats.

D’hoore bezette na zeges in de afvalling en de scratch en een zevende plaats in de individuele achtervolging de tweede plaats in het omnium. Zondag stond nog de tijdrit, de vliegende ronde en de puntenkoers op het programma.

In die tijdrit won de Australische wereldkampioene Annette Edmondson, D’hoore werd er zevende. De vliegende ronde werd dan weer een prooi voor de Canadese Allison Beveridge, D’hoore moest vrede nemen met de twaalfde plaats. Edmondson begon met twee punten voorsprong op Beveridge aan de afsluitende puntenkoers. In die puntenkoers scoorde de Canadese voldoende punten om de leidersplaats over te nemen van de Australische. D’hoore scoorde een bonusronde en zou uiteindelijk 173 punten totaliseren, goed voor brons. Het goud was voor Beveridge met 188 punten, zilver voor Edmondson met 182 punten. De Nederlandse Kirsten Wild eindigde als vierde en neemt de leiding in de Wereldbekerstand over. Er staat nog één manche op het programma, van 15 tot 17 januari in Hongkong.

D’hoore reed haar laatste Wereldbekerwedstrijd vorig jaar in de Britse hoofdstad Londen waar ze tweede werd. Eerder dat jaar won ze de Wereldbeker in Guadalajara. Op het WK van dit jaar eindigde ze net naast het podium met een vierde plaats.

Na een lang wegseizoen ligt sinds een paar weken de focus opnieuw volledig op de baan. “Dit was mijn eerste Wereldbeker in lange tijd”, zegt ze. “Na het WK ging de riem er twee weken af en dan volgde zes weken training. Dit was mijn eerste echte wedstrijd (eerder reed ze wel het omnium in de Zesdaagse van Gent, red) en zonder specifieke voorbereiding haal ik hier onverwacht de derde plaats. Daar ben ik blij mee. Het ging er hard aan toe en het was lastig, maar ik ben echt blij dat ik terug op de piste vertoef. Ik heb een lang en sterk seizoen op de weg achter de rug, maar nu ligt mijn focus weer op de baan en staat alles in functie van de Olympische Spelen in Rio.”

Kenny De Ketele

Ook Kenny De Ketele, die vooraf mikte op top tien en stiekem droomde van top acht, kwam goed voor de dag in Cambridge. Na de eerste dag bezette hij een gedeelde derde plaats met de Fransman Thomas Boudet in het omnium. Uiteindelijk eindigde hij na een dertiende plaats in de tijdrit, een veertiende stek in de vliegende ronde en een achtste plek in de puntenkoers op een vijfde plaats met 155 punten. De eindwinst was voor de Deen Lasse Norman Hansen met 208 punten. Zilver was voor de Brit Christopher Latham en brons voor Glenn O’Shea.