Neil Robertson geeft Mark Selby 6-0 om de oren voor finaleplaats tegen Liang Wenbo

Print
Neil Robertson geeft Mark Selby 6-0 om de oren voor finaleplaats tegen Liang Wenbo

Neil Robertson Foto: Photo News

De 33-jarige Australiër Neil Robertson heeft zich zaterdag in het Barbican Centre van York op overtuigende wijze voor de finale van het UK Championship snooker geplaatst. De nummer drie van de wereld gaf ‘s werelds nummer een Mark Selby een 6-0 om de oren. In de finale neemt hij het zondag in een best of 19 op tegen de Chinees Liang Wenbo (WS-29), die David Grace (WS-81) met 6-4 uitschakelde.

Selby kreeg wel kansen, maar benutte die te weinig. Zo zag hij ondanks breaks van 52 en 55 in de eerste twee frames ook die spelletjes toch naar Robertson gaan. De toernooiwinnaar van 2012 speelde ook lang niet zo slecht als de score doet vermoeden, maar elke fout werd genadeloos afgestraft door Robertson. “The Thunder from Down Under”, vorige maand nog winnaar van het Champion of Champions, plaatste zich zo voor zijn zeventiende full rankingfinale. Zondag kan de wereldkampioen van 2010 en Masters-winnaar van 2012 het UK championship een tweede keer op zijn palmares brengen. In 2013 versloeg hij Selby in de finale met 10-7.

De 28-jarige Liang, die tegen toernooirevelatie Grace een 1-3 en 2-4 achterstand ophaalde, staat nog maar voor de tweede keer in de finale van een full rankingtoernooi. In 2009 verloor hij in de finale van het Shanghai Masters van Ronnie O’Sullivan. De finale in York levert “The Fearless” alvast een plaats in de top zestien van de wereld en een ticket voor het Masters op.

Het is de eerste keer dat in een UK-finale twee niet-Britse spelers tegenover elkaar staan. Het wordt de achtste ontmoeting tussen Robertson en Liang. In de de onderlinge duels leidt Robertson met 4-3. De winnaar strijkt zondag 150.000 pond (208.000 euro) op. De runner-up mag 70.000 pond (97.000 euro) gaan ophalen.