Chinese journalisten geschorst voor typfout die ontslag van president suggereerde

Print
Chinese journalisten geschorst voor typfout die ontslag van president suggereerde

Xi Jinping, de Chinese president. Foto: AFP

Vier journalisten van een Chinees nieuwsagentschap zijn geschorst omdat ze een ongelukkige typfout hadden gemaakt. Per vergissing hadden ze in hun artikel namelijk melding gemaakt van het ontslag van de Chinese president Xi Jinping. Dat schrijven de lokale media zondag.

De vier redacteurs van China News Service, een persbureau dat door de staat gecontroleerd wordt, gingen in de fout in een bericht over de Chinees-Afrikaanse top in Johannesburg. Het artikel was opgesteld in het yinpin. Dat wil zeggen dat de tekst in het Mandarijn - de officiële taal in China - was opgesteld, maar niet via de traditionele Chinese karakters. De woorden werden dus fonetisch in het westers alfabet omgezet.

In het artikel schreven de journalisten over de toespraak die de Chinese leider in Johannesburg hield. Maar per ongeluk hadden ze het in hun tekst over een “ontslag”. Zoals iedereen weet die wel eens een woordje Mandarijns spreekt, is de vertaling voor de woorden “toespraak” (“zhici”) en “ontslag” (“cizhi”) immers erg gelijkaardig.

Het bericht met de typfout werd zaterdag verspreid en het duurde meer dan 1 uur en 20 minuten voor een correctie verscheen. Tegen dan hadden al meer dan twintig staatsmedia het bericht overgenomen. Verschillenden van hen hadden de fout wel opgemerkt en gecorrigeerd, maar anderen hadden de fout gewoon laten staan.

Belga

Externe links