"Dit is voor Syrië," riep dader van steekpartij in Londens metro

Print

In een metrostation in Londen zijn drie mensen gewond geraakt nadat ze werden aangevallen door een man met een mes. De dader kon worden opgepakt, zo meldt de politie, die spreekt van een “terroristisch incident”.

De steekpartij deed zich zaterdagavond even na 19.00 uur (lokale tijd) voor in het metrostation Leytonstone, in het oosten van Londen. Eén man liep bij de steekpartij ernstige verwondingen op, maar hij verkeert niet in levensgevaar, zo meldt Scotland Yard. Twee anderen raakten lichtgewond.

De politie kwam snel ter plaatse. Om 19.14 uur, acht minuten nadat de oproep was binnengekomen, kon de verdachte met een stroomstootwapen overmeesterd worden. De man werd in voorlopige hechtenis genomen.

Volgens verschillende media zou de dader bij zijn aanval “dit is voor Syrië” geroepen hebben. Het Britse leger viert sinds donderdag in Syrië luchtaanvallen uit tegen de jihadistische terreurorganisatie Islamitische Staat (IS).

“We beschouwen dit als een terroristisch incident”, verklaarde Richard Walton, hoofd van de antiterreurpolitie. “Ik roep de bevolking op om kalm, maar alert en waakzaam te blijven.” Verder vraagt hij ook aan getuigen van het incident om zich bij de politie te melden.

Laurynas Godvisa heeft over het incident getuigd op Facebook: ‘Ik was op weg naar een kerstdiner met collega’s. Toen ik in het metrostation liep, zag ik een heleboel mensen wegrennen maar ik bleef doorstappen om mijn trein te halen. Maar plots kon ik mijn ogen niet geloven: ik zag een man met een mes en een dode man op de grond.’

‘Ik rende voor mijn leven. Een goede tien minuten later werd hij gearresteerd door de politie. Toen hij werd weggevoerd riep hij “dit is wat er gebeurt als je je moeit met moeder Syrië, al jullie bloed zal verspild worden”.