© BELGA

Michel Maus: “Turteltaks wordt bommengordel om Vlaamse regering”

De Vlaamse regering kan zich wellicht aan heel wat juridische procedures verwachten indien ze zonder meer doorzet met de energieheffing van minister Annemie Turtelboom (Open VLD). Het erg kritische advies van de Raad van State biedt daarvoor “een pak munitie”, waarschuwt fiscaal expert Michel Maus. Al valt af te wachten hoe het Grondwettelijk Hof zou oordelen.

mtm

Volgens de Raad van State gaat Vlaanderen haar bevoegdheid te buiten door een heffing op te leggen die gekoppeld is aan het elektriciteitsverbruik. Er bestaat namelijk al zo’n federale bijdrage op verbruik. Vlaanderen wil de mensen een tweede keer belasten voor hetzelfde en dat kan wettelijk niet.

“Dit lijkt stilaan op een bommengordel voor de Vlaamse regering als ze hiermee wil doorgaan zonder aanpassingen”, oordeelt Michel Maus, professor fiscaal recht aan de VUB, vrijdag in De Ochtend op Radio 1. “Ik denk dat men zich hiermee in eigen voet gaat schieten.” Het advies van de Raad van State is in principe niet bindend, maar heeft niettemin “een zeer hoog moreel gezag”.

Maus verwacht heel wat procedures bij het Grondwettelijk Hof als Turtelboom geen aanpassingen doorvoert aan haar energieheffing, die door critici al snel werd omgedoopt tot ‘Turteltaks’.

Grondwettelijk Hof

Toch heeft Turtelboom een punt als ze verwijst naar eerdere arresten van het Grondwettelijk Hof, denkt Maus. Daarin stelt het hof dat de belastbare grondslag niet verward mag worden met de belastbare materie, wat in het voordeel zou kunnen spelen van de minister. “Het toont aan dat het niet helemaal zonneklaar is hoe het hof zal oordelen”, besluit de fiscalist.

In principe kan de Vlaamse regering doorzetten, met alle risico’s van dien als het Grondwettelijk Hof de regeling dan toch zou vernietigen.

Turteltaks brengt drie keer meer op dan nodig

De energieheffing of ‘Turteltaks’ van de Vlaamse regering zal de komende zes jaar drie keer zoveel opbrengen als nodig is om de certificatenoverschotten uit het verleden weg te werken. Het grootste deel van de opbrengst heeft dan ook een ander doel: twee nieuwe biomassacentrales financieren, aldus oppositiepartij SP.A.

Meer over Energie