Twee jaar schorsing dreigt voor 26 Italiaanse atleten

Print
Twee jaar schorsing dreigt voor 26 Italiaanse atleten

Fabrizio Donato Foto: AP

Het Italiaanse antidopingagentschap eist twee jaar schorsing voor 26 atleten wegens het overtreden van de mondiale antidopingcode. Dat meldde het Italiaans Olympisch Comité (Coni) woensdag.

Onder de 26 atleten bevinden zich onder anderen Fabrizio Donato, op de Spelen in Londen 2012 bronzen medaillewinnaar in het hink-stap-springen, en Andrew Howe, in 2007 vicewereldkampioen verspringen. Ook polsstokspringer Giuseppe Gibilisco, wereldkampioen in 2003, is op de lijst terug te vinden. De drie vermelde atleten zijn respectievelijk 39, 30 en 36 jaar oud en beleven de nadagen van hun carrière.

De 26 atleten zouden dopingtests ontlopen hebben. Volgens hen is er echter sprake van administratieve fouten. De dossiers van de 26 atleten worden nu verder onderzocht door het Italiaanse antidopingtribunaal. Volgens een bron dichtbij de zaak zal het tribunaal geen uitspraak doen voor februari 2016.

De Olympische Spelen in Rio de Janeiro vinden volgend jaar plaats van 5 tot 21 augustus. Verschillende van de op de lijst vermelde atleten hebben zich reeds gekwalificeerd voor Rio 2016.