CROKY CUP. Genk en Westerlo door na penalty’s, makkelijke zege voor Standard

Print
CROKY CUP. Genk en Westerlo door na penalty’s, makkelijke zege voor Standard

Foto: Photo News

Westerlo, Racing Genk, Standard, KV Mechelen, KV Kortrijk en Moeskroen-Péruwelz hebben zich woensdagavond geplaatst voor de kwartfinales van de Beker van België. KV Kortrijk stuntte tegen Anderlecht, terwijl Racing Genk en Westerlo strafschoppen nodig hadden tegen Charleroi en Antwerp. Standard, KV Mechelen en Moeskroen behaalden al bij al relatief logische zeges.

KV Kortrijk-Anderlecht 4-2

Een wervelend KV Kortrijk smeerde Anderlecht een terechte nederlaag aan in de achtste finales van de Beker van België. Na een halfuur stonden de Kerels al op 3-0. Lees het verslag hier.

Racing Genk - Charleroi 1-1 (5-4 n.p.)

De Limburgers, onder impuls van een bedrijvige Neeskens Kebano, namen vanaf het begin het initiatief maar het waren de Zebra’s die eerst op voorsprong klommen. Clément Tainmont lette het best op bij een bal in de kluts en zorgde met het eerste schot tussen de palen van de partij voor de ietwat verrassende 0-1. Even later stond het zowaar bijna 0-2, maar Enes Saglik besloot nipt naast op een aflegger van Dieumerci Ndongala. Trainer Peter Maes greep in en haalde nog voor rust de in ongenade gevallen Timothy Castagne eruit voor Sandy Walsh. Een teleurgestelde Castagne verdween zonder Maes een hand te geven meteen in de kleedkamers.

Na rust kwamen er wel kansen voor de thuisploeg. Wilfried Ndidi werd door een prima aanval vrijgespeeld, maar besloot wild over. Een kwartier voor tijd was het de pas ingevallen Thomas Buffel die voor de verlossing zorgde. Hij knalde een bal die los was na een corner heerlijk in de winkelhaak. 1-1 en verlengingen dus, waarin er nog aardig wat grote kansen uit de lucht vielen. Ndongala trapte de Waalse voorsprong op de benen van Marco Bizot, waarop Leon Bailey met een verrassende uithaal aan de overkant het doelhout trof. In de blessuretijd van de tweede verlenging liet de ingevallen Ferber voor de bezoekers nog een wenkende kans onbenut. Penalty’s dus, en daarin bleef de thuisploeg het koelste.

Standard-STVV 2-0

Meteen even schrikken in de beginfase van Standard-STVV: Jonathan Legear kreeg een onopzettelijke tik tegen de slaap na een luchtduel met Mehdi Lazaar en bleef liggen. De Luikenaar moest met een imposant nekverband vervangen worden. Onder impuls van een sterke Sambou Yatabaré namen de Rouches daarop de match in handen. Eerst knalde de Malinese middenvelder richting winkelhaak, maar STVV-doelman Yves De Winter tipte het leer prachtig uit doel. Een minuutje later was de Truiense doelwacht echter toch gezien. Alweer Yatabaré mocht zomaar door het hart van de defensie lopen en duwde de bal met de buitenkant van de voet buiten het bereik van De Winter: 1-0.

Net voor rust deelde Standard een nieuwe mokerslag uit. Dino Arslanagic was op een hoekschop iedereen te snel af aan de eerste paal en kopte de 2-0 snoeihard binnen. Invaller Beni Badibanga daarna nog alleen voor De Winter nummer drie liggen, terwijl ook Anthony Knockaert net naast besloot vanuit een kansrijke positie. Enkele minuten voor tijd trapte Edmilson de aansluitingstreffer nog op de paal. Al bij al toch een makkelijke zege voor Standard.

KV Mechelen - Waasland-Beveren 2-1

Waasland-Beveren en zijn jonge doelman Merveille Goblet gingen al na tien minuten verder op het elan van tegen KV Kortrijk. De 21-jarige keeper, die in het Guldensporenstadion al twee keer in de fout ging, verkeek zich compleet op een hoge bal en gunde zo aan KV Mechelen-spits Nicolas Verdier een uitgelezen kans om te scoren. De man met de geblondeerde hanenkam bedankte vriendelijk: 1-0.

De Oost-Vlamingen herpakten zich echter en Zakaria M’Sila kon een actie die hij zelf had opgezet in doel koppen na een center van Olivier Myny. De mannen van Stijn Vreven hadden het momentum en leken erop en over te gaan, maar kregen vlak voor rust nog een aardige waarschuwing van Verdier. De Fransman knalde de bal vanop 25 meter tegen de onderkant van de lat. Het was slechts uitstel: vlak na rust trapte Verdier dan toch de 2-1 op het bord nadat Goblet even daarvoor Mats Rits van de voorsprong had gehouden.

Moeskroen-Péruwelz - OH Leuven 1-0

Op een quasi verlaten Le Canonnier scoorde de thuisploeg nog maar eens via een stilstaande fase. Een vrije trap van François Marquet viel, gedragen door de wind, voorbij OHL-doelman Rudy Riou in de winkelhaak van het doel. Na een steunbetuiging aan ex-Moeskroen-speler Maxime Lestienne, die op korte tijd beide ouders verloor, nam OHL over. Thomas Azevedo kwam na een knappe rush dicht bij de gelijkmaker, Kenneth Houdret kopte een prima kans over doel en Pierre-Yves Ngawa verzuimde de 1-1 binnen te tikken.

Na rust leek OHL zich, met de degradatietopper tegen Westerlo in het achterhoofd, echter al neer te leggen bij de nederlaag. Het tempo zakte genadeloos de dieperik in. Trainer Emilio Ferrera greep in en bracht met Remacle en Croizet zijn jokers in, maar dat bracht geen zoden meer aan de dijk.

Westerlo - Antwerp 1-1 (5-4 n.p.)

Antwerp ging als enige overgebleven tweedeklasser op bezoek bij Westerlo in een partij die pas in de slotfase van de eerste helft een beetje op gang kwam. Steve Colpaert trapte een volley echter over, terwijl Mich Apau aan de overkant vanuit een scherpe hoek voorlangs vlamde. Meer animo in de tweede helft: nadat Koen Van Langendonck de bal uit de voeten haalde van Anthony Limbombe, wees ref Nicolas Laforge onterecht naar de stip. Joeri Dequevy klaarde de klus: 0-1 voor het stamnummer één.

Om het allemaal nog wat erger te maken, liet diezelfde Laforge even later duidelijk handspel in de Antwerpse zestien onbestraft. Gerechtigheid zou echter volgen: Kenneth Schuermans knalde na een corner die niet weggeraakte de gelijke stand op het scorebord. Ook verlengingen konden geen verschil maken, penalty’s deden dat wel: Westerlo-doelman Van Langendonck kroonde zich tot de held door de laatste penalty van Binst te pakken.

AA Gent - Zulte Waregem 1-0

Gisteren plaatste AA Gent zich al voor de kwartfinale van de beker na een 1-0 zege tegen Zulte Waregem. Lees hier het verslag.