Greg Van Avermaet wint 24ste Kristallen Fiets

Print
Greg Van Avermaet heeft woensdagavond de Kristallen Fiets gewonnen. De renner van BMC verzamelde 726 punten, bijna dubbel zo veel als Tim Wellens (398) die tweede werd. Tiesj Benoot eindigde op de derde plaats met 292 punten. Op de erelijst volgt Van Avermaet zichzelf op. Eerder dit jaar werd hij ook uitgeroepen tot Flandrien van het Jaar, een trofee die hij al vier keer won.

Wielrennen op Sportwereld.be

De Kristallen Fiets wordt uitgereikt door een kennersjury van in totaal 112 stemgerechtigden. 52 onder hen zijn journalisten, verder zijn er 11 ex-laureaten, 4 topleden van de Belgische wielerbond, de 10 bondscoaches en een groep van 35 wielercoryfeeën en oude gloriën zoals onder anderen Eddy Merckx. Zij kozen hun persoonlijke top vijf en deelden respectievelijk 10, 8, 6, 4 en 2 punten uit. Alle Belgische renners (mannen en vrouwen), gespreid over alle wielerdisciplines (weg, veld, baan, mountainbike en BMX), komen in aanmerking om de trofee te winnen.

De regelmaat die Van Avermaet de voorbije maanden aan de dag legde, gaf blijkbaar de doorslag bij de jury. Van Avermaet won de dertiende rit in de Ronde van Frankrijk en stak in de Ronde van België naast ritwinst ook de eindzege op zak. Ook won hij een etappe in de Tirreno-Adriatico en verzamelde hij tal van podiumplaatsen, onder meer in de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix, de Strade Bianche en Parijs-Tours.

Laurens De Plus (20) werd verkozen tot beste jongere. Het ontluikende rondetalent werd tweede in de Ronde van Isard d'Ariège, vierde in de Vredeskoers, ritwinnaar en tweede in de Ronde van Aosta/Mont Blanc en achtste in de Ronde van de Toekomst, waar hij tot de slotdag in de running bleef voor de eindzege. Hij zag zijn 'Jaar van de Grote Doorbraak' beloond met een profcontract bij Etixx-Quick Step voor volgend seizoen.

De prijs van beste ploegleider ging net zoals vorig jaar naar Walter Planckaert van Topsport Vlaanderen-Baloise. Iljo Keisse van Etixx-Quick Step werd door het publiek (7200 stemmen) opnieuw verkozen tot beste helper.

"Trots op tweede Kristallen Fiets"

"Het is een mooie erkenning", zo reageerde Van Avermaet. Terwijl zijn eerste Kristallen Fiets vorig jaar nog een verrassing was - Van Avermaet haalde het toen voor Philippe Gilbert - kwam de bekroning deze keer niet geheel onverwacht. "Het is toch een ander gevoel", aldus Van Avermaet. "Ik wist dat ik een grote kanshebber was en ik voelde dat die trofee eraan zat te komen. Maar eens je die in je handen hebt, is het toch nog altijd een mooie erkenning. Als je kijkt naar de erelijst van de Kristallen Fiets, al die grote namen die eerder al wonnen, de straffe renners die ertussen staan, dan kan ik alleen maar trots zijn op die titel. Ik heb een schitterend jaar achter de rug, mijn regelmaat stak er bovenuit en dat heeft wellicht de doorslag gegeven."

Zijn ritzege in de Tour de France was het meest spraakmakend, maar Van Avermaet blijft dromen van die grote zege in een klassieker. "Ik ben nog altijd maar 30 jaar oud", zei hij. "Ik kan nog altijd progressie maken. Ik werk hard en blijf erin geloven. Ik wil volgend seizoen opnieuw meestrijden voor die klassieke zege. Dat blijft mijn grote ambitie voor 2016."