Veertien doden bij schietpartij in Californië, twee verdachten gedood

Print
Bij een schietpartij in San Bernardino, in de Amerikaanse staat Californië, zijn woensdag zeker veertien mensen om het leven gekomen. Minstens zeventien anderen raakten gewond, waaronder enkele ernstig. De twee daders, een man en een vrouw, zijn door de politie doodgeschoten. Het koppel is intussen geïdentificeerd , maar het motief is nog onduidelijk.

De schietpartij "in militaire stijl" vond rond 11 uur plaatselijke tijd plaats tijdens een personeelsfeestje. De twee daders, een man en een vrouw, hadden aanvalsgeweren en pistolen bij zich en vluchtten na de schietpartij weg in een zwarte SUV. Na een klopjacht werden ze 15 kilometer verder gevat en doodgeschoten. Er werd ook nog een derde persoon opgepakt en was zelfs even sprake van een vierde dader.

De politie houdt het echter bij twee schutters. "We kunnen zeggen dat de twee schutters de twee personen zijn die later zijn gedood, na een achtervolging", aldus Jarrod Burguan, het hoofd van de lokale politie. De verdachte "bevond zich op het feest en is vroeger vertrokken". Hij werd daarbij als kwaad omschreven, aldus nog Burguan. De politie bevestigt ook dat de verdachte een werknemer was van de getroffen dienst.

Het is niet duidelijk hoeveel werknemers zich in het gebouw bevonden op het moment van de schietpartij. De dienst wordt beheerd door de staat Californië en helpt mensen met een mentale beperking. 

Schutter werkte voor gezondheidsdienst

Het koppel is intussen geïdentificeerd als Syed Farook, een Amerikaanse burger van 28 jaar oud, en Tashfeen Malik, zijn 27-jarige vrouw waarvan de nationaliteit voorlopig nog niet gekend is. Het vuurgevecht tussen de verdachten en de politie deed zich voor aan Farooks huis in Redlands, nadat de vermoedelijke vluchtauto omsingeld werd door de politie. 

Syed Farook werkte vijf jaar als milieuspecialist voor de gemeentelijke gezondheidsdienst. De man was in de Verenigde Staten geboren, maar had een Arabische achtergrond. Na een recente reis naar Saoudi-Arabië, zou hij gehuwd zijn teruggekeerd. Over zijn motieven is er nog geen duidelijkheid, lokale media melden wel dat hij recent zou ontslagen zijn.

Terroristische aanslag niet uitgesloten

Het onderzoek kon nog niet bepalen wat de twee tot de schietpartij dreef. "We weten niet of het hier om een terroristische aanslag gaat", aldus David Bowdich van de FBI. “We sluiten een daad van terrorisme niet uit”, klonk het ook bij de lokale politie. Nog volgens het politiehoofd hadden de twee een relatie, maar hij verduidelijkte niet of ze getrouwd waren.

Na de schietpartij werden bomspecialisten ingezet om het gebouw verder te doorzoeken. Het voertuig van de daders werd alvast vrij van explosieven verklaard. De omgeving werd hermetisch afgesloten, helikopters vlogen boven het gebied. Buurtbewoners werd gevraagd om binnen te blijven. Alle overheidsgebouwen en de ziekenhuizen in de buurt gingen in lockdown. 

Reactie Obama

"We hebben strengere wapenwetten nodig, meer controle naar de achtergrond van de koper, dat zegt het gezond verstand", aldus de Amerikaanse president Barack Obama in een eerste commentaar. Zijn volledige reactie leest u hier.

Hoge misdaadcijfers

San Bernardino, zo'n 100 km ten oosten van Los Angeles, staat al jaren bekend als een stad met hoge criminaliteitscijfers. Op de index van City Data die de misdaad in de VS analyseert, haalt San Bernardino 554.9, terwijl het Amerikaanse gemiddelde op 294.7 ligt. Zo werden er in 2013 per 100.000 inwoners bijvoorbeeld 45 mensen doodgeschoten, 74 verkrachtingen gepleegd en 2.691 auto's gestolen.

Schietpartij abortuskliniek

Minder dan een week geleden doodde een schutter nog drie mensen bij een abortuskliniek in Colorado Springs. De twee feiten zouden niet aan elkaar gelinkt zijn, maar dat kon nog niet worden bevestigd.