IAAF-voorzitter Coe: “Zwakheden in dopingbestrijding”

Print
IAAF-voorzitter Coe: “Zwakheden in dopingbestrijding”

Foto: AFP

Sebastian Coe, sinds 19 augustus voorzitter van de Internationale Atletiekfederatie (IAAF), heeft woensdag voor het Britse Lagerhuis toegegeven dat er fouten zijn gemaakt in de omgang met bloeddoping in de atletiekwereld. “Ik betwijfel of al onze systemen goed genoeg waren”, zei de Brit, van 2007 tot dit jaar vicevoorzitter van de IAAF.

Coe erkende dat hij weet had van een probleem in de atletiekwereld, maar hij besefte de omvang er niet van. “Ik was in mijn periode als vicevoorzitter veel bezig met de organisatie van de Olympische Spelen in 2012 in Londen. Maar ik ontken de gebreken niet. Ik wil er nu alles aan doen opdat de dopingprocedures meer adequaat worden. Zelfs als dat wil zeggen dat we ons budget moeten verdubbelen, ga ik direct op zoek naar financiering.”

De tweevoudige olympische kampioen op de 1.500 meter (‘80 en ‘84) mocht in het Britse Lagerhuis uitleg verschaffen over zijn kritiek op het onderzoek van de Britse krant The Sunday Times, die verregaande dopingbeschuldigingen binnen de atletiekwereld uitte. Coe noemde die beschuldigingen eerder een “oorlogsverklaring tegen mijn sport”. Woensdag was hij opvallend terughoudender. “Ik zou mij op dit moment anders uitdrukken. In mijn eerdere reactie speelden frustratie en woede een grote rol. Ik vind het spijtig dat mijn uitspraken gezien werden als een aanval op de media, want dat was nooit de bedoeling.”