“Europeanen willen economische sancties tegen Rusland verlengen”

Print
“Europeanen willen economische sancties tegen Rusland verlengen”

Foto: EPA

De Europese Unie wil haar economische sancties tegen Rusland met zes maanden verlengen. Daarover bestaat ”algemene overeenstemming”, verklaarde de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken José Manuel García-Margallo woensdag in Brussel. In diplomatieke kringen bevestigt men dat de beslissing enkel nog formeel bekrachtigd moet worden.

De sancties werden deze zomer nog verlengd tot eind januari volgend jaar. Om druk uit te oefenen op het Kremlin, werd de eventuele opheffing toen gekoppeld aan de volledige uitvoering van de vredesakkoorden van Minsk. Die moesten tegen eind dit jaar een duurzame oplossing bieden voor het conflict in Oekraïne.

De sancties tegen Rusland werden ingevoerd na de crash van vlucht MH17 van Malaysian Airlines in het oosten van Oekraïne. Daarbij kwamen 298 mensen om het leven. In het westen wordt vermoed dat door Rusland gesteunde separatisten het vliegtuig hebben neergehaald, wat door Moskou steeds wordt ontkend.

De economische en financiële sancties hebben de Russische economie aanzienlijke schade toegebracht, maar ook de Europese landbouw kreeg klappen door de Russische vergeldingsmaatregelen. Het is nog niet bekend wanneer de Europese sancties officieel verlengd zouden worden. De Europese ministers van Buitenlandse Zaken komen op 14 december bijeen.