Pro League “wil meer duidelijkheid” over Internationale Vereniging van Profliga’s

Print
Pro League “wil meer duidelijkheid” over Internationale Vereniging van Profliga’s

Ludwig Sneyers, CEO van de Belgische profliga Foto: BELGA

De Pro League, die de belangen behartigt van de zestien eersteklassers, kijkt voorlopig nog even de kat uit de boom wat betreft de oprichting van een Internationale Vereniging van Professionele Voetballiga’s. “We willen eerst meer duidelijkheid”, zegt Ludwig Sneyers, CEO van de Belgische profliga.

Drieëntwintig profliga’s verklaarden zich dinsdag in Parijs akkoord met de oprichting van een nieuw orgaan met profliga’s van alle continenten. Vanaf januari 2016 moet de ‘World Association of Football Leagues’ in werking treden. Met de oprichting van zo’n internationale vereniging willen de profliga’s bijdragen aan de heropbouw van de Wereldvoetbalbond (FIFA). “We kunnen ons best vinden in het idee erachter, namelijk dat alle profliga’s meer inspraak moeten hebben in de beslissingen die genomen worden bij de FIFA”, aldus Sneyers. “Maar voorlopig is het nog onduidelijk op welke manier de structuur op poten zal worden gezet. Daarnaast zijn er nog andere onbeantwoorde vragen waarop we eerst antwoord willen. Wat gaat dat bijvoorbeeld allemaal kosten?”

De Pro League maakt deel uit van de Vereniging voor Europese Profliga’s (EPFL), die in nauw contact staat met de Europese Voetbalbond (UEFA). “Voor ons kan zo’n internationale vereniging wel, naar analogie met de EPFL. Maar dan moeten wel de belangen van alle profliga’s vertegenwoordigd zijn en niet enkel die van de grote competities als de Premier League of de Bundesliga”, zegt Sneyers. “Wij hebben in elk geval onze twijfels over het orgaan gecommuniceerd aan de EPFL en volgen de vorderingen van dichtbij.”