Drie moskeeën gesloten door noodtoestand aanslagen Parijs

Print

In Frankrijk zijn sinds vorige week drie moskeeën gesloten in het kader van de noodtoestand die na de aanslagen in november werd afgekondigd. Het gaat onder andere om een moskee in een oostelijke buitenwijk van Parijs, die woensdagochtend nog geviseerd werd tijdens een grote politieactie. Dat heeft de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve laten weten. De twee andere moskeeën die de deuren hebben moeten sluiten, liggen in Lyon en in Gennevilliers, in de rand rond Parijs.

In Lagny-sur-Marne hebben huiszoekingen geleid tot het verbod voor 22 personen om het grondgebied te verlaten. Negen “geradicaliseerde individuen” werden onder huisarrest geplaatst. Ook werd een 9mm pistool in beslag genomen. De operatie was gericht tegen haatpredikers en zelfbenoemde imams, aldus de minister. De in beslag genomen revolver werd volgens de minister aangetroffen in de moskee in Lagny, tezamen met documenten over de jihad en een “verborgen harde schijf”. Ook werd er een illegale koranschool ontdekt.

Nog volgens de minister werden er sinds het uitroepen van de noodtoestand in totaal al 2.235 huiszoekingen uitgevoerd, die hebben geleid tot 263 arrestaties en het openen van 346 gerechtelijke procedures. Daarnaast werden 334 wapens in beslag genomen, waaronder 34 oorlogswapens. “Op twee weken tijd hebben we een derde van het volume oorlogswapens ingezameld dat we normaal gezien op een heel jaar inzamelen”, luidde het.

Lees meer over de aanslagen in Parijs